Kezdőlap / Szabadidő és sport / Extrém / Gokart, avagy a mini Forma1

Gokart, avagy a mini Forma1

A gokart roppant népszerű sportág Magyarországon is, akárcsak külföldön. Jellegzetessége, hogy az autó gyorsan, kis helyen is könnyen fordul. Ennek oka a differenciálmű kihagyása.
Gokart versenyeket több helyen is rendeznek, amatőr illetve profi szinten is. A versenyeken különböző géposztályok vannak, hasonlóan a motorversenyekhez, köbcenti valamint teljesítmény alapján csoportosítva. A legkisebb a Maxterino, mely mindösszesen 60 köbcentis, ezt követi a Rotax Minimax 125 köbcentivel, a legnagyobb versenyosztály pedig a Formula. Természetesen még számos géposztály létezik a két véglet között. A verseny gokartok között vannak úgynevezett fixes, azaz váltó nélküli, és váltós autók is.
A gokartozás másik válfaja a bérgokartozás. Az itt elterjedt autókat igen könnyű vezetni, ugyanis csak két pedál van bennük. Bal oldalon a fék-, illetve jobb oldalon a gázpedál található. Teljesen automaták, sebességváltó nincs rajtuk. Ezek motorja általában 200 köbcentitől kezdve egészen 400-ig terjedhet. A bérgokartozás gyerekek és felnőttek körében egyaránt népszerű. Ám míg a felnőtt korosztály számára fenntartott gépek akár 13 lóerősek is lehetnek, a gyermek autók csupán 2 és 4 lóerő között mozognak. Ettől eltekintve, a kisebb gokartok, hasonlóan nagyobb társaikhoz veszélyesek is lehetnek, ha nem kellő óvatossággal hajtjuk őket. Egyes autókon biztonsági öv is található, nehogy valamelyik kanyarban a sofőr az ellenkező irányba induljon, mint járműve.
Itthon számos helyen találhatunk gokart pályákat, melyek remek célt szolgálnak egy kis szórakozásra. Aki szereti az autóversenyeket, biztosan élvezné a miniatürizált Forma1-es autók társaságát. Kisebb pálya, kisebb autók, kisebb sebesség, de az élmény óriási.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ejtőernyőzés

Egy laikus szerint nem más, mint hogy egy nem normális ember felvesz egy hátizsákot, beszáll …

Leave a Reply