Kezdőlap / Szabadidő és sport / Extrém / Gokart, avagy a mini Forma1

Gokart, avagy a mini Forma1

A gokart roppant népszerű sportág Magyarországon is, akárcsak külföldön. Jellegzetessége, hogy az autó gyorsan, kis helyen is könnyen fordul. Ennek oka a differenciálmű kihagyása.
Gokart versenyeket több helyen is rendeznek, amatőr illetve profi szinten is. A versenyeken különböző géposztályok vannak, hasonlóan a motorversenyekhez, köbcenti valamint teljesítmény alapján csoportosítva. A legkisebb a Maxterino, mely mindösszesen 60 köbcentis, ezt követi a Rotax Minimax 125 köbcentivel, a legnagyobb versenyosztály pedig a Formula. Természetesen még számos géposztály létezik a két véglet között. A verseny gokartok között vannak úgynevezett fixes, azaz váltó nélküli, és váltós autók is.
A gokartozás másik válfaja a bérgokartozás. Az itt elterjedt autókat igen könnyű vezetni, ugyanis csak két pedál van bennük. Bal oldalon a fék-, illetve jobb oldalon a gázpedál található. Teljesen automaták, sebességváltó nincs rajtuk. Ezek motorja általában 200 köbcentitől kezdve egészen 400-ig terjedhet. A bérgokartozás gyerekek és felnőttek körében egyaránt népszerű. Ám míg a felnőtt korosztály számára fenntartott gépek akár 13 lóerősek is lehetnek, a gyermek autók csupán 2 és 4 lóerő között mozognak. Ettől eltekintve, a kisebb gokartok, hasonlóan nagyobb társaikhoz veszélyesek is lehetnek, ha nem kellő óvatossággal hajtjuk őket. Egyes autókon biztonsági öv is található, nehogy valamelyik kanyarban a sofőr az ellenkező irányba induljon, mint járműve.
Itthon számos helyen találhatunk gokart pályákat, melyek remek célt szolgálnak egy kis szórakozásra. Aki szereti az autóversenyeket, biztosan élvezné a miniatürizált Forma1-es autók társaságát. Kisebb pálya, kisebb autók, kisebb sebesség, de az élmény óriási.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemgolyó tetoválás

Bizarrabbnál-bizarrabb testdíszítő módszerekről hallhatunk, mely „ékesítő” elemek egyre elképesztőbb helyeken találhatóak meg test szerte. Vannak …

Hozzászólás