Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Film / Vasember (Ironman – 2008)

Vasember (Ironman – 2008)

A Vasember egy amerikai szuperhős-film, amelyet 2008-ban mutattak be a világ számos országában. Érdekesség a bemutató kapcsán, hogy egyes országokban hamarabb mutatták be az alkotást, mint Amerikában. A film 140 millió dollárból készült, és összesen több mint 860 millió dollárt termelt, ami rekordnak számított. A sikeresség oka abban keresendő, hogy az alkotás bővelkedik a modern technika fejlődésében, és elég nagy rajongótábora van a Vasember képregénynek. A filmet már az 1990-es években tervezték bemutatni, de számos jogi és megvalósítási akadályba ütközött a forgatás. A Vasember jogai az 1990-es években 3 nagy amerikai stúdiónál is megfordultak, többek között az Universal Studiosnál, a 20th Century Foxnál és a New Line Cinemánál. A Marvel Studios 2006-ban visszavásárolta a jogokat, és elkezdhetett dolgozni az első saját finanszírozású projektjükön.
A történet főszereplője Tony Stark, aki egy zseniális feltaláló, fizikus, milliárdos. Hatalmas üzletet fektetett bele a fegyveriparba. Saját gyára rengeteg új technikával készülő tömegpusztító fegyvereket ad el számos országnak. Egyik fegyverbemutatóján Afganisztánban terroristák foglyul ejtik, és azt követelik tőle, hogy rakjon össze egy csúcstechnikájú rakétát. Segítségére van egy Jinsen nevű férfi, aki szintúgy zseniális fizikus és ő is fogoly. Starkék építenek egy páncélt, ami segítségével kijuthatnak a 3 hónapja tartó raboskodásból. Stark visszajut Amerikába és első dolga az, hogy bezárja a fegyvergyártó részlegét a gyárában. Tony egy alapos jellemváltás következtében megépít egy csúcstechnikájú páncélöltözetet, ami segítségével felveheti a harcot a terroristákkal.

Rendező: Jon Favreau
Producer: Avi Arad, Kevin Feige
Forgatókönyvíró: Mark Fergus, Hawk Ostby
Zene: Ramin Djawaldi
Operatőr: Matthew Libatique

Főszereplők és magyar hangok:
Robert Downey Jr. (Tony Stark) (Fekete Ernő)
Terrence Howard (James Rhodes) (Király Attila)
Gwyneth Paltrow (Virginia Potts) (Major Melinda)
Jeff Bridges (Obadiah Stone) (Sörös Sándor)

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Shrek 4.

A monoton papás-mamásba és a cukormókus bébik nevelgetésébe belefásult Shrek kitartóan igyekszik betölteni a tökéletes …

Leave a Reply