Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Matyő föld – Mezőkövesd

Matyő föld – Mezőkövesd

Ki ne szeretné szép tájon kipihenni magát. Erre alkalmas lehet a Borsod – Abaúj – Zemplén megyében található Mezőkövesd városa. A Bükk hegység déli lábánál fekszik, Egertől 20, Miskolctól 50 kilométerre.
Már a népvándorlás idején lakott terület volt, de a tatárjárás idején elpusztult, majd a 14. századtól újáépült.

1939-ben olajkutató talajfúrás alkalmával 800 m mélyből tört elő a 72 fokos kéntartalmú gyógyvízforrás Zsóry Lajos országgyűlési képviselő családi birtokán. A víz elősegíti a reumás betegségek, a különböző kopások és ízületi gyulladások, a sérülések és ortopédiai beavatkozások kezelését, de alkalmas nőgyógyászati panaszok enyhítésére is. Mezőköves üzemeltetésében lévő, méltán híres Zsóry stand- és gyógyfürdőjében bármilyen korosztály kedvére válogathat a medencék közül.
Aki pedig inkább a látványosságokra kíváncsi, annak ott a Matyó Múzeum, a Szent László templom (melyekben Takács István freskói láthatók), Kisjankó Bori Emlékház, Tulipános Hímző Műhely vagy például a Mezőgazdasági Gépmúzeum.
Végigsétálhat a látogató a jellegzetes 19. századi vidéki utcácskákon is. És felfedezheti a helyi kereskedők boltjait.

A fiatalok is megtalálhatják a kedvükre való szórakozást itt. A városban péntek és szombatonként disco üzemel, mely a The Movie Club nevet kapta, mivel egy régi mozi épületéből lett a mostani disco kialakítva. Itt két teremben, két különböző zenei stílussal várják a fiatalokat, valamint játék- és internetteremmel, 150 m2-es tetőterasszal, valamint az igényesebbeknek egy 6-8 fős bérelhető VIP páholy is a rendelkezésükre áll.

Érdemes hát ellátogatni ide, és felfedezni ezt a gyönyörű vidéket!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Holt-tenger és vidéke

Alig hagyjuk el néhány km-re Jeruzsálemet, az addigi dús növényzet egyre gyérebb lesz, és elérkezünk …

Leave a Reply