Kezdőlap / Számítástechnika / Szoftver / Google Chrome – Az új böngésző

Google Chrome – Az új böngésző

A Google Chrome egy nyílt forráskódú böngésző, melyet a Google készített és a WebKit böngészőmotort használja. Az első béta verzióját 2008 szeptemberében jelentették be, majd 2008. december 11-én már kiadták a stabil verziót is. Két évvel később már a Chrome volt a harmadik legnépszerűbb böngésző. A Statcounter adatai szerint a globális részesedése 14,85%-os volt.
A Google vezérigazgatója, Eric E. Schmidt hat éven át ellenezte, hogy a cég készítsen egy saját web böngészőt, azért mert szerinte akkoriban a Google cég kicsi volt és nem akarta hagyni, hogy a nagy böngészőháború sebeket ejtsen rajtuk. Azonban a két társalapító, Sergey Brin és Larry Page készíttetett pár Firefox-fejlesztővel egy bemutató verziót a Chrome-ból. Schmidt elmondása szerint ez olyan jól sikerült, hogy rákényszerült a beleegyezésbe.
Az első verziót 43 nyelven adták ki és a Google további fordításokat is tervez. A béta verziójának megjelenésekor a böngésző egy nap alatt 1%-os részesedést szerzett a böngészőpiacon. Azonban ez később visszaesett 0,8%-ra.
A böngésző legfontosabb érvei a sebesség, egyszerűség és a biztonság. Úgy tervezték, hogy pillanatok alatt megnyitódjon, betöltse az oldalakat. A designja egyszerű, áramvonalas, tiszta. Használatával biztosak lehetünk benne, hogy nem esünk adathalászattal és rosszindulatú programokkal szemben. A böngésző naprakészségét az automatikus frissítések biztosítják.
A böngésző jelenleg a Windows XP SP2 és újabb Microsoft operációs rendszerekre, valamint Mac OS X-re (10.5 és újabb) és Linux-ra készült el. Mérete 24,3 MB.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ismerkedés az Ubuntu Linux-al

Cikkemben az egyik legnépszerűbb Linux disztribúciót, az Ubuntut mutatom be. Az Ubuntu afrikai eredetű szó, …

Leave a Reply