Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Gyermekgondozási segély változásai

Gyermekgondozási segély változásai

Ahogy változnak a politikai elöljárók, úgy változik a törvény is. Ez vonatkozik a gyermekgondozási segélyre is (továbbiakban GYES).Az elmúlt kormány idején különböző okokból 3 évről 2 évre csökkentették a GYES időtartamát. Valószínűleg abból az okból kifolyólag, hogy ösztönözzék az édesanyákat arra, hogy találjanak maguknak munkahelyet és vegyék igénybe az országban található számos bölcsődei szolgáltatásokat. A GYES-t ugyanis azoknak folyósítják, akiknek előzőleg nem volt (talán soha) munkaviszonya. Ez már a múlt. A mostani kormány ismét visszaállította 2 évről 3 évre a GYES folyósítását, így az édesanyák megvárhatják amíg gyermekük óvodás korba lép, és csak ezután indulnak el munkahelyet keresni.
Sokan nem tudják, hogy akinek ikergyermekük születik, ők jobb helyzetben vannak folyósítás szempontjából. Ikergyermek esetében továbbra is a tankötelessé válás évének végéig, míg a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekek esetében 10 éves korig jár a GYES.
A GYES összege változatlan, 28500ft.
Ahány gyermek születik, annyiszor jár ez az összeg, tehát minden gyermeknek jár a 28500ft.
Sokan kérdezik, hogy lehet e GYES mellett dolgozni?
Nos, a gyermek ahogy betöltötte az 1 éves kort, utána lehet. Igaz, korlátozások vannak arra vonatkozólag, hogy csak részmunkaidőben lehet munkát vállalni és maximum csak heti 30 órás időtartamban. Akinek tartósan beteg vagy súlyos fogyatékos gyermeke van, itt nincs korlátozás, az édesanya bármennyit dolgozhat GYES mellett.
Ikergyermekek esetében is korlátlanul lehet dolgozni, de ilyenkor csak egy gyermek után jár a GYES

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyermekágyas hétköznapok

Magyarországon csaknem minden kórházban elválik az újszülött útja az anyáétól: az anya a gyermekágyas osztályra, …

Hozzászólás