Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Örökbefogadói GYES

Örökbefogadói GYES

Rendkívül elterjedt az a jelenség, hogy állami gondozott gyermekeket vállalnak saját gyermekük mellé édesanyák, általában azért, mert saját gyermek mellett igen nehéz elhelyezkedniük különböző munkahelyeken. A pénz viszont mindenhol kevés.
Az állam támogatja azokat a nőket, családokat, akik állami gondozott gyermekeket vesznek magukhoz vagy nevelési, vagy örökbefogadási céllal. 3 év alatti állami gondozott gyermeknél is jár a GYES. Amennyiben valaki 3 és 6 éves közötti gyermeket fogad örökbe, igényelheti az úgynevezett örökbefogadói GYES-t. Ennek időtartama fél év és azt a célt szolgálja, hogy az örökbefogadó család megismerkedhessen az adoptált gyermekkel, gyermekekkel és megfelelően kialakuljon közöttük a családias kapcsolat. Ezek a gyerekek rendkívül sok traumán mennek keresztül, kezdve attól, hogy elveszítették az eredeti családjukat.
A gyermekotthonokban sem jön létre családias hangulat, tehát lelkiállapotuk csak romolhat. Ebben segít az a rendelet, hogy fél évig nem kell dolgoznia az (leendő)édesanyának és kialakíthatja a megfelelő kapcsolatot már esetlegesen meglévő gyermeke és az örökbefogadott gyermek között.
A családi pótlékot az örökbefogadott gyermekre is a meglévő jogszabályokra vonatkozólag ugyanúgy kapják meg a családok, mintha saját gyermek lenne. Nem érvényes a szabályozás a házastársi és a rokoni örökbefogadásra. Azok a családok, anyák, akik nem találnak igényeikhez képest munkahelyet, megfontolhatják azt, hogy gyermeket vesznek magukhoz az államtól. Ezt a “tevékenységet” az állam anyagilag támogatja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Babás szórakozások

A várva várt Pocaklakó megérkezett. Eltelt az első pár hét, hónap, apunak letelt a szabadsága, …

Hozzászólás