Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Kellékek a szoptatáshoz

Kellékek a szoptatáshoz

Elektromos fejőgép

Meggyőződésünk, hogy az elektromos fejőgép használata nagyban hozzájárul a szoptatás sikerességéhez, így én mindig arra buzdítom az anyukákat hogy ne idegenkedjenek ennek az eszköznek a használatától. Kezdetben, amikor több tej termelődik, mint amennyire az újszülöttnek szükséges van (főleg reggel, az első szoptatásnál), a „felesleges” tejet érdemes egy erős géppel lefejni. Ezt a lefejt tejet aztán hűtőben vagy mélyhűtőben tarthatod, hogy amikor már kevesebb tejed termelődik, fel tudd használni (akár a friss tej mellé kiegészítésként is). Ha kimerült vagy, akkor a fáradtság miatt a tejtermelődés apadhat (ekkor jön jól a korábban lefejt tej!), ami az egyik fő oka annak, ha a baba nyugtalan, és nem akar elaludni este. A könyvekben javasolt időbeosztás kialakításához a fejőgép nagy segítségedre lesz abban, hogy a baba könnyen hozzászokjon a módszerhez. Nem javaslom, hogy kis kézi fejőgépet vegyél, mert ez olyannyira rosszul is tud működni, hogy sok anyuka éppen e miatt hagyja abba a fejést.

Mélyhűtős zacskó
A lefejt tejet a hűtőben 24 órát lehet tárolni, a mélyhűtőben pedig egy hónapig is eláll. Bababoltokban és gyógyszertárakban lehet kapni speciálisan a lefejt tej tárolására szolgáló, fertőtlenített zacskókat.

Cumisüveg
A legtöbb szoptatási tanácsadó ellenzi az újszülöttek cumisüvegből való etetését – még akkor is ha az üvegben anyatej van és nem tápszer mert úgy vélik, hogy ez cumi zavart okoz, és a csecsemő nem fogja a szoptatás igényét érezni, ezért az anya teje teljesen elapadhat. Azt gondoljuk, hogy a nők nagy többsége azért hagyja abba a szoptatást, mert teljesen kimerül az igény szerinti etetés módszerétől, amely elvárja tőlük azt, hogy az éjszaka során annyiszor keljenek fel szoptatni, ahányszor a baba erre igényt tart. Ezért azt tanácsoljuk, hogy már az első héttől kezdve (de legkésőbb a negyedik héttől) adj a babának egy cumisüveg lefejt tejet vagy tápszert vagy az esti utolsó vagy az éjszakai etetés alkalmával.
A legjobb az, ha ezt nem az anyuka adja ilyenkor a babának, hanem valaki más, lehetővé téve így azt, hogy az anyuka kipihenhesse magát. Ha ezt a módszert hosszabb távon rendszeresen alkalmazni tudjátok, akkor sokkal valószínűbb, hogy hosszú ideig és sikeresen tudsz majd szoptatni (hisz alkalmad van kipihenni magad).

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A babaruhák mosása

Miután valószínűleg rengeteg időt (és egy kisebb vagyont) fordítottál a kisbabád ruhatárának beszerzésére, érdemes nagyon …

Leave a Reply