Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Változások: GYES időtartama, összege, mellette munkavégzés, örökbefogadói

Változások: GYES időtartama, összege, mellette munkavégzés, örökbefogadói

2011.január 1.-től változások lesznek a GYES terén.
1. Újra 3 év lesz a GYES
Az eddigi két év helyett újból 3 év lesz a GYES. Ezzel segítve a szülőket, hogy maguk választhassák meg, hogy mikor térnek vissza a munkaerőpiacra. Ikergyermekek esetén a tankötelessé válás év végéig, fogyatékos, tartósan beteg gyerek esetén 10 éves korig jár a gyermekgondozási segély. 2010. április 30.-a után született gyermekre vonatkozik.
2. Összege
Havi összege azonos az öregségi nyugdíjminimummal. Az összeg független attól, hogy hány gyermek van a családban. Ez 2011-ben 28500 Ft. Ikergyermek esetén fontos, hogy hányas ikrekről van szó. 2 gyermek esetén az összeg 200%-a, 3 gyermek esetén 300%-a, 4 gyermek esetén 400%-a, 5 gyermek esetén 500%-a, 6 gyermek esetén 600%-a jár.
3. GYES melletti munkavégzés
A gyermek 1 éves kora után lehet munkát végezni GYES mellett. Legfeljebb heti 30 munkaóra részmunkaidőben. Az otthon végzett munka kivétel, ott nincs időbeli korlátozás. Tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek mellett időkorlátozás nélkül dolgozhat a szülő. Ikerterhesség esetén is, de akkor csak 1 gyermek után kap juttatást. Aki 2010. december 31.-ig dolgozik a GYES mellett, az 2011. március 31.-ig eldöntheti, hogy részmunkaidőben dolgozik mellette, vagy visszamondja a támogatást, és teljes munkaidőt vállal. A nagyszülői gyermekgondozási segély is módosult; a nagyszülő továbbra is csak a gyermek 3. életéve után dolgozhat, azonban időtartama változott napi 4 óra helyett, heti 30 órára.
4. Örökbefogadói GYES
A törvény bevezeti az örökbefogadói GYES-t, azaz ha valaki három és hat év közötti gyermeket adoptál, akkor fél évre igényelheti, ami annyit jelent, hogy fél évig otthon maradhat a gyermekkel. 3 év alatt ugyanaz érvényes, mint a többi szülőre.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyermekágyas hétköznapok

Magyarországon csaknem minden kórházban elválik az újszülött útja az anyáétól: az anya a gyermekágyas osztályra, …

Hozzászólás