Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Gyógyszerallergia

Gyógyszerallergia

A gyógyszerallergia egy olyan tünetcsoport, melyet a gyógyszerekre való allergiás reakció okoz.

Okai:

A gyógyszerek mellékhatásai sokfélék, és majdnem minden gyógyszernek van mellékhatása. A hatás kezdve az irritációval és az enyhe mellékhatásokkal, mint például hányinger és hányás, lehet akár életveszélyes anafilaxia.

Valódi gyógyszerallergiát eredményez egy sor kémiai folyamat a testben, ami allergiás reakciót vált ki valamilyen gyógyszerre.

Ez két különböző módon jelentkezhet:

1. Első alkalommal, amikor beveszed a gyógyszert, nincs semmi problémát, de a szervezeted immunrendszere egy anyagot termel (antitest) a gyógyszerrel szemben, amit IgE-nek neveznek. Következő alkalommal, amikor beveszed az orvosságot, az IgE üzen a fehérvérsejteknek, hogy termeljenek egy vegyületet, melyet hisztaminnak neveznek, és ami az allergiás tüneteidet okozza.

2. Gyógyszerallergia felléphet anélkül is, hogy a szervezeted IgE-t termelne, de ez nem teljesen tisztázott.

A legtöbb gyógyszerallergia kisebb bőrkiütést és csalánkiütést okoz. A szérumbetegség egy késleltetett formája a gyógyszerallergiának, ami egy héttel az gyógyszer vagy vakcina expozíció után, vagy még később jelentkezik.

A gyógyszerallergia leggyakoribb okozója a penicillin és ahhoz kapcsolódó antibiotikumok. További általános allergiát okozó gyógyszerek:
-Szulfa gyógyszerek
-Antikonvulzívok
-Inzulin készítmények (különösen az állati eredetű inzulin)
-Jódtartalmú (jódot tartalmazó) röntgen sugárzás színezékei (ezek allergiához hasonló anafilaxiás reakciókat okozhatnak).

A gyógyszerek legtöbb mellékhatása nem okoz allergiás reakciót. Például az aszpirin okozhat nem-allergiás csalánkiütést vagy heves asztmát. Néhány gyógyszer reakciója „idioszinkratikusnak” tekinthető. Ez azt jelenti, hogy a reakció a gyógyszernek egy nem szokványos és nem kiszámítható hatása. Sok ember összetéveszti a kényelmetlen, de nem komoly gyógyszer mellékhatást (például hányinger) a valódi gyógyszerallergiával, ami életveszélyes lehet.

Tünetek:

-Anafilaxia, vagy súlyos allergiás reakció (lásd feljebb)
-Csalánkiütés
-Bőr- vagy szemviszketés (általános)
-Bőrkiutés (általános)
-Ajak-, nyelv- vagy arcduzzanat
-Zihálás

Az anafilaxia tünetei:

-Hasi fájdalom vagy görcsölés
-Zavartság
-Hasmenés
-Nehéz légzés zihálással vagy rekedt hanggal
-Ájulás, szédülés
-Kiütések a test különböző részein
-Hányinger, hányás
-Gyors pulzus
-Szívdobogás-érzés (heves szívdobogás)

Vizsgálatok és tesztek:

A bőr és arc vizsgálata csalánkiütést, kiütést vagy angioödémát (duzzadt ajak, arc és nyelv) mutathat. Csökkent vérnyomás, zihálás és egyéb jelek anafilaxiás reakciót jelezhetnek.

A bőrtesztelés segíthet a penicillin-típusú gyógyszerekre való allergia diagnosztizálásában. Sajnos, nincs jó bőr- vagy vérteszt, amely segítene a többi gyógyszerallergiát diagnosztizálni. Ha voltak már allergiához hasonló tüneteid miután gyógyszert vettél be, vagy kontrasztanyagot (színezék) a röntgen-kezelés előtt, az orvosod általában elmondja neked, hogy ez bizonyítja, hogy gyógyszerallergiád van. Nem szükséges tovább teszteket elvégezni.

Kezelés:

A kezelés célja a tünetek enyhítése és a súlyos reakciók megelőzése.

A kezelés lehet:

-Antihisztaminok a közepes tünetek enyhítésére, például kiütés, csalánkiütés, viszketés
-Hörgőtágítól, mint például albuterol, hogy csökkentsék az asztmához hasonló tüneteket (mérsékelt zihálás vagy köhögés)
-Kortikoszteroidok bőrre, szájon át, vagy intravénásan (közvetlenül vénába)
-Adrenalin injekció anafilaxia kezelésére

A jogsértő és hasonló gyógyszereket kerülni kell. Győződjön meg róla, hogy minden egészségügyi szolgáltató – beleértve a fogorvost és kórházi személyzetet- tudjon minden olyan gyógyszerallergiáról, ami önnek vagy a gyermekeinek van.

Azonosító ékszer vagy kártyák (például Medic-Alert, vagy mások) is ajánlottak.

Alkalmanként, a penicillin (vagy más gyógyszer) allergia reagál a deszenzibilizációra, amikor megnövelt dózisú gyógyszert adnak, hogy a személy toleranciája növekedjen a gyógyszerrel szemben. Ezt csak allergológus végezheti

Prognózis:

A legtöbb gyógyszerallergiás reagál a kezelésre. Néhány esetben alakul ki súlyos asztma, anafilaxia vagy halál.

Lehetséges komplikációk:

-Életveszélyes, súlyos allergiás reakció (anafilaxia)
-Asztma
-Súlyos duzzanat a bőr alatt (angioödéma), mely életveszélyes lehet, ha a toroknál, nyelvnél vagy a tüdőben alakul ki.
-Halál

Mikor keressük meg az orvosi szakértőt?

Hívja az egészségügyi szolgáltatót, ha bevett egy gyógyszert, amitől valamilyen reakció alakul ki.

Menjen az ügyeletre vagy hívja a helyi segélyhívó számot (például 911), ha nehezen lélegzik vagy a súlyos asztma vagy anafilaxia más tüneteit észleli. Ezek rendkívüli körülmények.

Megelőzés:

Általánosan nincs mód a gyógyszerallergia kialakulásának megelőzésére.

Ha ismert gyógyszerallergiája van, a legjobb megelőzési módszer, hogy kerüli azt az orvosságot. Kerülni kell az ahhoz hasonló gyógyszereket is. Például, ha allergiás a penicillinre, akkor nem szedhet amoxicillint vagy ampicillint sem.

Néhány esetben az orvos jóváhagyja az olyan gyógyszerek alkalmazását, melyek allergiát okoznak, ha előzőleg kortikoszteroiddal (például prednizon) és antihisztaminokkal (például difenhidramin) kezelték. Ne próbálja ki orvossal való konzultálás nélkül. Kimutatták, hogy az előzetes kortikoszteroidos és antihisztaminos kezelés megakadályozza az anafilaxiát olyan embereknél, akiknek szükséges jódtartalmú röntgen kontraszt anyag beadása.

Kezelőorvosa javasolhatja a „deszenzitizációt” is. Ez a folyamat szigorú orvosi felügyelet mellett végezhető. Meghatározott ideig kis mennyiségű gyógyszer adását jelenti. Ne próbálja ki orvosi felügyelet nélkül.

Forrás:
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000819.htm

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás