Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Ételallergia gyermekeknél – nehézségek

Ételallergia gyermekeknél – nehézségek

Gyakran hallunk bizonyos alapvető – és szervezetünk számára szükséges – élelmiszerek által kiváltott allergiáról. Felnőtteknél, de mindinkább gyermekeknél fordul elő a leggyakrabban a változatos formában megjelenő tünetegyüttes. Tej, liszt, tojás – fontos élettani hatásaikat mind ismerhetjük, és azt is tudhatjuk, hogy nem nagyon van olyan, a boltok polcain található élelmiszer, amiben valamilyen formában ne lennének jelen az említett összetevők.
A gyakorló édesanyák tudják, hogy pár hónapos, vagy egy-másfél év körüli gyermekük étrendjéből milyen veszélyesnek tartott – de egyébként egy nagyobb gyermek vagy felnőtt ember számára különösen egészséges – élelmiszereket szükséges kihagyni. Ilyen finomság a méz, a dió, a mogyoró (általában az olajos magvak), az eper (általában minden apró magvas gyümölcs), kagyló, egyéb tengeri herkentyűk. De természetesen egy alapvetően normál érzékenységű gyermek idősebb korában nyugodtan fogyaszthatja ezeket az élelmiszereket is.
A nagyobb problémát természetesen a kicsiknél is azon élelmiszerek okozzák, melyeket a szervezetüknek alapvetően be kellene fogadnia. A tejcukor-érzékenység, a lisztérzékenység, a tojásallergia megjelenése rendkívüli feladatot ró a kisgyermekre és környezetére egyaránt. A speciális diéta betartása a felnőtt számára is embert próbáló feladat, nemhogy a kicsinek, akinek még nehéz megértenie az okokat. Ő csak azt látja, hogy a testvérei, barátai szabadon megehetik, amit megkívánnak, míg neki nagyon vigyáznia kell arra, mit eszik. Ha a családban ilyen probléma merül föl, nem csupán étkezésbeli változtatásokra van szükség, hanem nagyobb mértékű lelki felkészítésre is szükség lehet. A testvéreknek meg kell tanulniuk empatikusnak lenni, segíteni az érzékeny gyermeket. A megértés, kitartás, empátia, akaraterő magasabb szintű elsajátítása pedig mind a kicsi, mind pedig környezete hasznára válik.
Amennyiben a hajlam a gyermekben benne van, természetesen csak a tünetek minimálisra csökkentésére van módunk, de a hosszas anyatejes táplálás, az allergének elkerülése segítségünkre lehet ebben. Fontos, hogy figyeljünk gyermekeink testi változásaira, reakcióira már egészen csecsemő koruktól, hogy elkerüljük az allergiás tünetek szélsőségesebb megjelenését.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás