Kezdőlap / Otthon és család / Gyógyteák gyerekeknek

Gyógyteák gyerekeknek

Itt vannak a forró nyári napok ilyenkor literszámra isszuk az ásványvizet, az üdítőket, a gyümölcsleveket. A teákról meg elfeledkezünk. Próbálta-e már valaki, hogy a nyári hőségben mennyire üdítően hat egy jól elkészített gyógytea?
A gyerekek is ihatnak gyógyteákat. A gyógyteát lehet velük itatni gyógyszer mellé kiegészítésként vagy csak önmagában, hogy gyógyító erejét kihasználjuk.
A gyógytea készítésénél a következőkre figyeljünk:- a tea készítésekor soha ne használjunk fém teáskannát, mindig üveg vagy cserépedénybe forrázzuk le a gyógynövényeket. Ha friss gyógynövényt használunk, akkor leveleit vágjuk apróra, és adagonként egy púpozott kiskanálnyit forrázzunk le, fedjük le, és állni hagyjuk. A friss növényeket csak harminc másodpercig szabad áztatni, ilyenkor egy halványsárga vagy zöld színű teánk lesz.
A szárított gyógynövényeket hosszabb ideig hagyjuk állni, miután leforráztuk, de ez az idő két percnél ne legyen több.
Az újszülött csecsemőket, két szopást közt lehet teáztatni. Figyeljünk oda, hogy a teájuk alapja mindig forralt víz legyen! A csecsemőknél a gyógyteák nemcsak a folyadék pótlásra jók, hanem különböző eredetű kellemetlenségek leküzdésére is. A csecsemőknél puffadás is jelentkezhet, és ezért egész nap nyűgösek lehetnek. Ilyenkor a bajra legjobb a köménytea, amely gyorsan orvosolja a problémát.
Nagyon hatásos a gyereknek a nagy melegben a fodor- és borsmenta tea, ennek a teának üdítő hatása van. A nagyobbacska gyerekeket érdemes lehűtött borsmentateával kínálni, tehetünk bele egy csipetnyi sót is, ezáltal pótoljuk a verejtékezéssel elvesztett ionokat.
A csipkebogyó teának magas a C-vitamin tartalma. Megfázásos időszakban illetve fizika vagy szellemi terhelés esetén is kitűnően alkalmazható.
A vérképzés fokozására magas vastartalma miatt kiválóan alkalmas a csalántea. A csalántea a vér festékanyagának előállításához valamint a növekedéshez fejlődéshez nélkülözhetetlen.
A kamillateának gyulladás csökkentő, nyugtató hatása van. Jót tesz a lázas, hányós gyerekeknek, egy-két csészényit kortyonként ittasunk meg velük.
A nyári hasmenéses időszakban segítségünkre lehet az áfonyabogyó-tea, amely nem csak gyógyít, de a folyadék pótlásról is gondoskodik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Konyhatündérek jóbarátja: A mosogatógép

Míg néhány évvel ezelőtt még csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak azt, hogy mosogatógépet …

Leave a Reply