Kezdőlap / Állatok / Madarak / Hogyan vásároljunk papagájt?

Hogyan vásároljunk papagájt?

Mint minden hobbiállatnál, a madaraknál is fontos, hogy a vásárláskor minden szempontot sorra vegyünk, így elkerülhetjük az esetleges kellemetlenségeket. Mit előzhetünk meg? Többek között azt, hogy beteg madarat vásároljunk. Megelőzhetjük azt is, hogy vad, csípős, vagy idős papagájt vigyünk haza. A felsorolt három tényezőt kerülhetjük el, ha néhány apró szempontot figyelembe véve, okosan és tájékozódva szerezzük be újdonsült kedvencünket. Természetesen, ha már tapasztalt „madártartók” vagyunk, ezt nem is kell tovább ragozni, azonban ha épp első papagájunkat szeretnénk hazavinni, nem árt átgondolni ezt a néhány dolgot. 
Elsősorban győződjünk meg arról, hogy a papagáj, amit kinéztünk magunknak, egészséges e. Mi magunk is megvizsgálhatjuk a madarat, viszont kikérdezhetjük az eladó véleményét is. Fontos, hogy a papagáj szeme, tekintete tiszta legyen, és érdeklődően, de nem idegesen reagáljon a körülötte történő dolgokra. A tollazata is szép, ápolt legyen, ne csapzott, vagy ragacsos. Az sem jó, ha túl szelíd, mert az is betegségre utalhat. 
Azt, hogy milyen korú a madár, a tollazatból tudhatjuk meg, vagy jobb esetben az eladótól. Minél színesebb a tolla, annál kifejlettebb a madár. A korát elárulhatja a lábán lévő pikkely durvasága is, minél keményebb, annál idősebb. Emellett a korral együtt jár az ivarérettség is, nyilvánvalóan a színesebb, idősebb papagáj már ivarérett. Ha pedig pároztatni szeretnénk a madárkáinkat, jobb ha még vásárlás előtt megállapíttatjuk a nemét. Persze a legjobb az lenne, ha a hím választhatná ki magának a tojót, de erre legtöbbször nincs lehetőség. 
Kezdő papagájtartóknak pedig inkább a kisebb termetű madarak ajánlottak, a könnyebb kezelhetőség, és a papagáj kiismerése miatt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fülesbagoly

Ki ne ismerné a kedves, bölcs fülesbaglyot? Gyakran szerepel a mesékben, így például megjelenik a …

Leave a Reply