Kezdőlap / Állatok / Az Afrikai elefánt

Az Afrikai elefánt

Az afrikai elefánt , mint a nevében is benne van Afrikában él , főleg a Szaharától délre , de napjainkban az orvvadászat miatt már csak a nemzeti parkokban és az elkülönített védett területeken található meg. Az afrikai elefánt nagyobb mint ázsiai társa , a legnagyobb szárazföldi állat , körülbelül 8-9 méter hosszú az ormányától a farkáig , magasságuk 2,5 – 3 méter , főleg a bikák nőnek 3 méter közelire , az ormányuk 1,5 – 2 méter hosszúságú . Általában a nőstény 3,5-4 tonna , de egy hím akár 6-7 tonna súlyú is lehet.. Naponta 200-250 kilogramm táplálékot esznek és 100-140 liter vizet isznak meg. Az elefánt kizárólag növényevő , ez lehet növények , gyümölcsök , ágak , lombok , az ormányuk segítségével helyezik szájukba , általában 5-10 liter vizet szívnak fel egyszerre az ormányukkal . Átlagosan 70 évig , vagyis elég sokáig élnek , és nem a korukba halnak bele , hanem abba hogy kihullanak a fogaik és ezért nem tudnak több táplálékot magukhoz venni. Sajnos napjainkban nagyon kevés afrikai elefánt él , ez főként az orvvadászatnak köszönhető mert az elefánt csontja nagyon szép és értékes díszítő elem. Az elefántok eleven szülők , és borjaik 12-15 éves korukban válnak ivaréretté. Fejükön , a felső metszőfogukból kialakult agyar található általában 1,5-2 méter hosszú és élelem szerzésre és harca is egyaránt használják . Az elefánt talpán párnácskák találhatók és elég gyorsan 8-10km/h órás sebességgel tudnak futni , megállás és elfáradás nélkül. Magyarországon a Nyíregyházi állatkertben található afrikai elefánt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás