Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / Mi a mentáltréning?

Mi a mentáltréning?

A mentáltréning a „mentális” és a „tréning” fogalmakból áll. A tréningezés arra irányul, hogy jobb kondícióba kerüljünk. A kínai nyelvben a Kung fu is annyit jelent, hogy „gyakorlással elérni valamit”. Mindenki tisztában van azzal, hogy a gyakorlás az élet valamennyi területén fontos ahhoz, hogy sikereket érjünk el.
A legtöbb tréninggel ellentétben a mentáltréninghez nincs szükség társra. Fokozhatja a koncentrációt, ha többen gyakorolnak, de ez ebben az esetben nélkülözhető. Van még egy előnye, hogy bárhol gyakorolhatunk; akár egy orvosi rendelőben is, miközben várakozunk.
A testi edzéssel ellentétben, a mentáltréning elsősorban egy képzeletünkben lezajló szellemi folyamat. De akár testi, akár szellemi tréningről van szó, mindkettő pozitív módon segít megváltoztatni az önképünket, ezzel együtt a gondolkodásunkat. Van egy mondás, miszerint a „A gondolat meghatározza a sorsot”. Az emberek sok mindent megtanultak uralni az életben, de a gondolataikat uralni nagyon kevesek tudják. A tudósok szerint az emberi agyon naponta közel negyvenezer gondolat cikázik át. Sajnos ezek közül kevesebb a pozitív, és a legtöbbet nem is mi választjuk.
A mentáltréning annyit tesz, hogy összegyűjti és összeköti a számtalan, sokféle gondolatot, majd egy pontra irányítja azokat, hogy együtt képesek legyenek áttörni magukat egy új és általunk választott valóságba. A mentáltréning „gondolatlézernek” nevezi ezt a módszert.
Az, amikor csak egyszer vagy kétszer gondolunk pozitív dolgokra és a nap többi részében ugyanúgy vélekedünk mint azelőtt, természetesen nincs semmi értelme. A mentáltréning olyan tréning, amelyik egész nap zajlik az élet iskolájában és amelynek a tanára nem más, mint Dr. Hétköznap.
A mentáltréning törvényei nem erkölcsösek és nem is erkölcstelenek, mert a társadalmi normákhoz nincs semmi közük. Az élet mindenképpen megvalósítja a gondolatainkat, akár jók, akár rosszak.
Vajon miért nem képes mindenki pozitívan gondolkozni és az őt körülvevő dolgokra pozitívan reagálni? Az egyik lehetséges válasz az, hogy mindannyian meghatározott „rezgési tömeget” hordozunk. Létezésünk nem a születésünkkor kezdődött, ugyanis az a tudat vagyunk, amelyik abban a testben éledt újjá, amellyel jelenleg azonosítjuk magunkat. Az újjászületett testünkben tovább visszük a régi szokásainkat, ismereteinket és érzéseinket. Ezek nem múlnak el egyik napról a másikra, de rengeteget tehetünk azért, hogy lehetőségeink egy bizonyos kereten belül továbbfejlődhessenek. Ebben az esetben sokkal fontosabb, hogy elfogadjuk, minthogy túlbecsüljük saját magunkat. Ha tisztában vagyunk saját határainkkal, szeretettel és tudatosan kezeljük amink van, hosszú távú és tartós fejlődésben lesz részünk. „Megmásszuk a tudat hegyét, miközben egy kötél biztosítja az életünket”. A kötél jelen témában, a mentáltréningnél alkalmazott technikákat jelenti.
Az állatokkal ellentétben, az ember képes arra, hogy elgondolkodjon saját magán és meghatározza a tudatát, amellyel nagyon közel kerülhet a valódi saját magához; és ez az élet egyik legnagyobb ajándéka, megismerni magunkat a korlátainkkal együtt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alvás

Ahogy a testbeszéd-például a testtartás, a mimika a tekintet-éber állapotban uralkodik pillanatnyi érzéseinkről, hangulatainkról, alvás …

Leave a Reply