Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / Ne szorongjunk – törődjünk magunkkal!

Ne szorongjunk – törődjünk magunkkal!

Az egészséges, kiegyensúlyozott életvitel nagy szerepet játszik a szorongás, aggodalmak, félelmek feloldásában. Lássuk, hogyan lehet segítségünkre, ha törődünk magunkkal.
Kérjünk segítséget! A szorongás és az aggodalom erősödik, ha gyengének és magányosnak érezzük magunkat, de az erő egymás támogatásában van. Minél társaságiabbakká válunk, annál kevésbé érezzük magunkat sebezhetőnek. Ha úgy érezzük, elborít minket a szorongás, keressük meg egy családtagunkat vagy barátunkat. Ha csak beszélünk a félelmeinkről, már az segít kevésbé rémisztőnek látni őket.

Alakítsunk ki egészséges étkezési szokásokat!
Kezdjük a napot reggelivel, és a nap folyamán többször kisebb étkezéseket iktassunk be. Ha sokáig nem eszünk, lecsökken a vércukorszintünk, amitől zaklatottnak érezhetjük magunkat. Fogyasszuk bőségesen komplex szénhidrátokat, teljes értékű gabonákat, gyümölcsöket, zöldségeket. Ezek nemcsak stabilizálják a vércukorszintet, beindítja a szerotonin-termelést, ami egy ingerületátvivő anyag, és nyugtató hatása van.

Csökkentsük a koffeint és a cukrot!
Hagyjunk fel a koffeintartalmú italokkal, vagy csökkentsük bevitelüket. Ilyen a kávé, a tea, a kóla. A koffein növelheti a szorongást, zavarja az alvást, akár pánikrohamot is okozhat. Csökkentsük a finomított cukor mennyiségét is. A cukros nassolni valók a vércukorszint ingadozását okozzák, ami érzelmileg és fizikailag is megerőltető.

Mozogjunk rendszeresen!
A testmozgás természetes és hatásos szorongásoldó. A legjobb hatás érdekében próbáljunk majdnem minden nap fél órás mozogni, például aerobicozni – oldja a stresszt és a szorongást, energiával lát el, endorfint szabadít fel, amelyek a jó közérzetért felelős kémiai anyagok.

Kerüljük az alkoholt és a nikotint!
Az alkohol ugyan átmenetileg csökkenti az aggodalmat, de amint vége a hatásának, éppen hogy szorongásos tüneteket okoz. Ha a szorongáscsökkentés céljából iszunk, az alkoholfüggőséghez vezet. Ha helyette inkább rágyújtunk, az sem a legjobb ötlet. Úgy tűnik, a dohányzás megnyugtat, valójában azonban csak fokozza a szorongást.

Aludjunk eleget!
A szorongás és az aggodalom alvászavarokhoz vezet, ugyanis a cikázó gondolatok nem hagynak bennünket nyugodni. És viszont, a kevés alvás szorongást eredményez. Amikor kimerültek vagyunk, a stresszt nehezebben tudjuk kezelni. Kipihenten sokkal könnyebb az érzelmi egyensúlyunkat megtartani, ami kulcsfontosságú az aggodalom leküzdésében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alvás

Ahogy a testbeszéd-például a testtartás, a mimika a tekintet-éber állapotban uralkodik pillanatnyi érzéseinkről, hangulatainkról, alvás …

Leave a Reply