Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Gyomorégés és hányiger

Gyomorégés és hányiger

Ez a kellemetlenség annak a következménye, hogy a szervezetben fokozódik a kiválasztás és az emésztés aktivitása, ezzel egyidejűleg azonban az emésztőrendszer izmai petyhüdtebbé válnak. A gyomrot ráadásul nyomja a bélrendszer, amelyet viszont a növekvő méh tol feljebb. Étkezés után tapasztalható a legtöbbször, amikor égető érzéssel párosuló öklendezés is előfordulhat, ugyanis a gyomorból savtartalom kerül a nyelőcsőbe. Mindemellett társulhat a puffadtság is. Jobb gyakrabban kevesebbet enni, és jó alaposan megrágni az ennivalót. Mellőzni kell a bőséges étkezéseket, a csípős ételeket, a csokoládét. a kávét, az alkoholtartalmú és a szénsavas italokat. A gyomorégést enyhítheti pár szem mogyoró vagy egy kis kenyérbél elrágcsálása. Ha lehet, ne aludjunk el rögtön étkezés után. Ha a gyomorégés mellett sok levegő is kerül a belekbe, inkább ne fogyasszunk néhány ételfajtát, ilyenek például a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol, a bab, a borsó, a hagyma, valamint a rántott és az erősen cukrozott élelmiszerek. A hányinger a terhesség legtipikusabb kísérőjelensége. A hányinger reggel, ébredéskor a legerősebb, de gyakran napközben is támadhat, különösen étkezések előtt illetve után. A probléma ellen kifejezetten jót tesz a bőséges reggeli. Megelőzésére tanácsos az éjjeliszekrényen pár szem kekszet tartani, és ébredés után, még mielőtt megemeljük a fejünket a kispárnáról, elfogyasztani. Együnk gyakran kevesebbet, hogy a gyomor ne maradjon túl sokáig üres, érdemes mellőzni a nagyon zsíros vagy túl fűszeres ételeket, valamint a buborékos, illetve édes italokat. Előfordul, hogy jellegzetes illatok váltják ki, ez ellen viszont keveset tehetünk!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az újszülött bőre

Születéskor az újszülött bőrét magzatmáz borítja, amely fehér, zsíros anyag – szaknyelven: vernix caseosa. Némelyiknek …

Hozzászólás