Kezdőlap / Egészség és fitness / Szépség / Gyorssegély nagyon száraz és repedezett ajkaknak

Gyorssegély nagyon száraz és repedezett ajkaknak

Elsősorban akkor vesszük észre, hogy kiszárad és berepedezik az ajkunk, ha hideg, szeles az időjárás. Ám megtörténhet akkor is, ha erős napsütésnek vagyunk kitéve, ha nyalogatjuk az ajkunkat, és nincs kéznél ajakápoló. Mivel az ajkak bőre nagyon érzékeny, ez az első, amin észrevesszük a szélsőséges környezeti hatásokat. Néhány egyszerű módszerrel hamar visszanyerhetjük ajkunk normális állapotát. Nagyon nagyfokú szárazság esetén azonban eltarthat néhány napig a gyógyulás.
Először is nedvesítsünk meg egy textilzsebkendőt meleg vízzel, és hagyjuk az ajkainkon egy darabig. Ez segít felpuhítani a száraz, szúrós bőrdarabkákat, elkerülve, hogy bőrünk vérezni kezdjen vagy tovább sérüljön, amikor megpróbáljuk bekenni valamivel.
Ha ajkunk annyira ki van száradva, hogy erősen repedezik és vérzik, akkor a következő lépést hagyjuk ki. Ha azonban nem ilyen szélsőséges a dolog, nyugodtan használjunk ajakradírt, amely segít eltávolítani az elhalt bőrréteget. Nagyon óvatosan masszírozzuk be ajkunkba és az ajkak körüli bőrbe, majd mossuk le vagy töröljük le a nedves zsebkendővel.
Ezután kenjük be ajkunkat valamilyen zsíros, vízálló ajakírral, amit nem könnyű letörölni. A lanolin veszélytelen és kíméletes, a vazelinnel azonban vigyázzunk, ha vérző sérüléseink is vannak. A rúzs vagy a szájfény ebben az esetben nem megfelelő.
Ismételjük meg a műveletet naponta, legjobb este, lefekvés előtt, így ajkunknak sok ideje van a gyógyulásra. Emellett ne felejtsünk el ajakbalzsamot vagy krémet használni nap közben, amilyen gyakran csak lehet vagy szükségét érezzük, különösen akkor, ha kimegyünk a hidegbe vagy szélbe. Ha szívószállal iszunk, megelőzhetjük, hogy a forró kávé vagy a hideg üdítő irritálja a gyógyulófélben levő bőrünket.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A hajhullás és lehetséges okai

A hajhullás meglehetősen gyakori jelenség. Naponta 50-100 szál hajunk hullhat ki, ami normálisnak tekinthető. Ha …

Hozzászólás