Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Gyulladásos bőrbetegségek diétája

Gyulladásos bőrbetegségek diétája

A gyulladásos bőrbetegségek összefüggésben vannak a bőr konyhasóforgalmával. A fokozott konyhasótartalom, az erek fokozott áteresztőképessége elősegítik a heveny és idült gyulladások kialakulását és fenntartását. Főképpen a heveny és idült bőrgyulladással járó állapotokban és az ekcémák kezelésében jelentős a konyhasószegény étrend. Bommer négy fokozatból álló só- és fehérjeszegény diétát javasolt a bőrgyulladásos esetekben. Az első fokozat nyers étrendből áll, amelyet később vajjal bővít. A második fokozatban főleg főzelékek és burgonya szerepel. Az.elkészítéshez olajat ajánl. E fokozat 8-14 napig tartson, azután a harmadik és a negyedik fokozat váltja fel. Ezekben már az előbbi táplálékok mellett barna kenyér, felemelt sajt- és tejtermékadagok és baromfihús is szerepel. A diétának kedvező hatását elsősorban a transzmineralizációban a Na-ionok K-ionokra való felcserélésében kell keresni.

A pszoriázis diétája
A pikkelysömörös betegek étrendi kezelésében a zsírszegény diéta legtöbbször gyorsítja a helyi kezelés eredményességét. Elhízott pszoriázisos beteg anyagcseréje javítható energia- és zsírszegény diétával.

Szeborrea diétája
A szeborrea (finom korpádzó hámlás) kórjelenségének hátterében a bőr zsíranyagcseréjével és a zsírban oldódó vitaminokkal kapcsolatos zavar lehet. Ezekben a betegségekben alacsony a szérum A-vitamin-szintje. A szeborreás betegek alapétrendje zsírszegény, fehérjékben gazdag diéta. Erős fűszerek, tömény alkohol, valamint túl bő étkezés káros.

Egyéb bőrgyógyászati megbetegedések diétája
Gombás megbetegedésekben és a fényártalmakban szenvedő betegeknél a fehérje gazdag étrend rost-, fűszerszegény változatát adjuk.
A röntgen- és a rádiumsugárzás káros hatásainak megelőzésére ugyancsak a fehérje gazdag étrendet alkalmazzuk. A sugárenergiát ugyanis a kéntartalmú aminosavak csökkentik a szövetekben (metionin, cisztin, cisztein).

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply