Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Ha kisbabájának az első szoptatásnál segítségére van szüksége.

Ha kisbabájának az első szoptatásnál segítségére van szüksége.

Mi tegyünk, ha a kisbabának az első szoptatásnál segítségre van szüksége? Először is fontos, hogy az édesanya kényelmesen feküdjön. Talán szüksége van még egy párnára a háta mögé vagy az oldalához. Forduljon az oldalára és helyezkedjen úgy, hogy a kisbaba a melle magasságában feküdjön. Figyelje meg a babát, és legyen vele türelmes. Talán jelét adja, ha készen áll a szopásra: megnyalja a saját ajkát vagy az Ön mellét, így jelezve, hogy fel szeretné azt fedezni.
Érintse meg mellbimbójával finoman a kisbaba száját és várjon, míg a kereső reflex működésbe lép. Amint kitátja a száját, húzza őt a melléhez (ne a mellét tolja a kisbabához). Talán a kisbaba egyértelműen jelzi, hogy még nem áll készen a szopásra: ilyenkor sír, fáradtnak tűnik és attól sem lesz aktívabb, ha a mellbimbójával alsó ajkait megérinti. Vagy éppen alszik. Ilyenkor várjon egy kicsit és később próbálja meg újra.
Csak akkor szakítsa meg kisbabája szopását, ha fáj, ahogy szopik. Később adjon neki ismét lehetőséget a szopásra. Élvezze az első szoptatást egészen addig, amíg a kisbaba magától abbahagyja, és talán el is alszik.
Viszonylag hamar kerüljön sor a következő szoptatásra, legkésőbb azonban hat órával a szülés után. Ha nem jelentkezik magától, ébressze fel kisbabáját.
Az első órák legfontosabb tudnivalói a szoptatás kezdete szempontjából.
• Az első órákban anya és gyermeke bőrkontaktusa különösen fontos. Ha lehet, ne szakítsák meg ezt legalább egy, de még jobb, ha két órán át, de legalább az első szoptatás utánig.
• A kisbaba vizsgálatát is el lehet végezni mamája hasán. Akkor is a hason maradhat, ha össze kell varrni a gátmetszést vagy – repedést.
• Az első szoptatás előtt a szájba vagy szembe adott gyógyszerek megnehezítik a mellre tételt.
• Hagyjon időt gyermekének (akár egy órát is), hogy saját magától találja meg a mellet. (Orvosi okokból ez néha nem lehetséges.)
• Ha kisbabája egy órán belül sem kezd magától szopni, segítsen neki.
• Pihenjen a kisbabával együtt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply