Hajbeültetés után

A kis műtéti sebek néhány napon belül meggyógyulnak. A betegnek rendszerint csak 24 órán át kell kötést hordania. Ezután néhány napig kenőccsel kezeljük a fejbőrt. A legtöbb plug jól megtapad az új helyen, bár a hajszálak általában nem szokták átvészelni az átültetést. A műtétet követően rendszerint kihullanak, de azután a teljesen szabályos, megszokott módon újra növekedésnek indulnak, ha az átültetett follikulusok elég egészségesek voltak.
A transzplantáció leírása alapján könnyű rájönni arra, hogy a hajszigetecskék átültetése meglehetősen munkaigényes, fárasztó tevékenység. A beavatkozást ugyan nagyon könnyen el lehet végezni járóbetegeken is – a műtétet helyi érzéstelenítéssel végzik -, de egyetlen alkalom nem elegendő ahhoz, hogy a kopaszságot megszüntessük. Teljesen az egyéni körülményektől függ, hogy egy ülés során hány plug átültetésére képes a sebész, de a tapasztalatok szerint akár száz szigetecskét is transzplantálni lehet egyetlen alkalommal. Nagyon szerény lesz azonban az eredmény, ha kétszáz-háromszáz bárrészletnél kevesebbet ültetünk át. Az is előfordul, hogy ötszáz vagy még több plug átültetése szükséges, és még ezután is nagy türelemre van szükség, mert a végleges és elégedettséget adó eredmény csak néhány hónap lezajlása után fog megmutatkozni.
Egy másik, ugyancsak jó eredménnyel alkalmazható módszer az úgynevezett lebenyes plasztika. Az eljárást dr. José Juri, egy argentin sebész dolgozta ki, ezért Juri-plasztikának is szokták mondani. Ennek a beavatkozásnak is alapfeltétele, hogy a kopaszság csak részleges legyen, hogy a környezetben hajjal fedett bőrterületek álljanak rendelkezésre. A műtét során egy dús hajjal fedett fejbőrlebenyt választunk le, és úgy fordítjuk el, hogy befedje a kopasz területet. Míg a hajszigetek átültetésekor a transzplantált bőrdarabkákat újonnan képzódő vérereknek kell táplálniuk, a Juri-plasztikával áthelyezett lebeny vérellátását az eredeti vérerek továbbra is el tudják látni. A beavatkozás súlyossága és az elérhető eredmény az elsőnek ismertetett módszerrel nagyjából azonos.
A bár alatti tágítás módszerét is szokták még alkalmazni. Az eljárás lényege az, hogy a hajjal fedett bőrterületeket egy erre alkalmas, közvetlenül a bőr alá vezetett műszer (expander) segítségével olyan mértékben kitágítjuk, hogy a haj nélküli bőrrész feszülés nélkül eltávolítható.
Néhány esztendeje műhajbeültetéssel is próbálkoznak, de neves plasztikai szakértőknek (pl. dr. Thomas D. Rees, New York) komoly kifogásai vannak a módszer alkalmazása ellen. Azzal érvelnek, hogy a szervezet a beültetett anyagot gyakran kivéti, és fertőzések is előfordulnak Egyelőre tehát csak a további fejlődésre lehet várnunk a műhaj beültetésével kapcsolatban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fájdalmas magömlés kezelése

Hogyan gyógyíthatjuk ezt a fájdalmat? A megválasztott kezelési mód függ a feltárt okoktól. Minden gyulladást …

Leave a Reply