Kezdőlap / Egészség és fitness / Férfi problémák / Prosztata- megnagyobbodás

Prosztata- megnagyobbodás

Az ötven év fölötti férfiak közül sokan küszködnek vizelési problémákkal – túl gyakran kell felkeresniük a mellékhelyiséget, vagy sokszor úgy érzik, hogy menni kell, de hiába erőlködnek, nem jön semmi.
A problémát többnyire a dülmirigy megnagyobbodása okozza, az állapot neve orvosi nyelven jóindulatú prosztata-hiperplázia. Az ondó egy részét termelő s a húgyhólyag alatt elhelyezkedő prosztata normális esetben diónyi méretű.
Ötvenéves kor felett azonban különféle hormonális változások, pl. a tesztoszteron szintjének csökkenése és más hormonok, így a prolaktrin termelődésének fokozódása növekedésere késztetheti. A vizelési problémákat az okozza, hogy a megnagyobbodott szerv nyomást gyakorol a vizeletet a húgyhólyagból elvezető húgycsőre.
A vizelési problémákat a prosztata” összezsugorítását” célzó kezelésekkel lehet hatékonyan megszüntetni. Ehhez ma már korszerű gyógyszerek állnak rendelkezésre, de az étrendnek is fontos szerepe lehet.
Telített és transzzsírsavak, koleszterin és cukrot tartalmazó élelmiszerek.
A szív-ér rendszert megterhelő egészségtelen táplálkozás a dülmirigyre is káros hatással van. A kutatások szerint a kövérség és az azzal járó magas vérnyomás, koleszterin- és vércukorszínt egyaránt növeli a prosztatabetegségek kialakulásának kockázatát. A San Digeóban lévő Kaliforniai Egyetem kutatói kimutatták, hogy az elhízott férfiak körében három és félszer gyakoribb a prosztatamegnagyobbodás, mint a normál testsúlyúaknál, vagy a csak kismértékben túlsúlyiaknál. A magas vércukorszinttel való összefüggést szintén igazolták.

Enyhet adó pálmafa
a fűrész vagy törpepálma (Serenoa repens) Amerikában már régóta használt gyógynövény a különféle prosztata problémákra. Noha szilárdan tartja magát a nézet, hogy lassítja a mirigy növekedését, megkönnyíti a vizeletürítést, és mérsékli a sürgető vizelési kényszert, a tudományos kísérletek eredményei eléggé ellentmondóak.
Egy elemzés, amely 18. összesen több mint háromezer férfi részvételével folytatott vizsgálat eredményeit vetette össze, azt állítja, hogy a placebóhoz képest a fűrészpálma 50 százalékkal csökkentette a vizelési problémákat. Tipikus adagja napi 160 mg, két részletben. Ne feledjük azonban, hogy jótékony hatását többnyire csak hónapok múlva fejti ki teljesen.
A fűrészpálma kivonatát néha tökmagkivonattal együtt alkalmazzák (napi 480 mg-ot három adagban) ez az anyag a vizelés hatékonyságát javító béta-szitoszterin természetes formája.

Az ilyen étrend-kiegészítők fogyasztását mindig beszéljük meg orvosunkkal.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fájdalmas magömlés kezelése

Hogyan gyógyíthatjuk ezt a fájdalmat? A megválasztott kezelési mód függ a feltárt okoktól. Minden gyulladást …

Leave a Reply