A férfiak kopaszodása

A férfiak zöme tapasztalja fájóan, hogy először a homlokuk magassága nő meg. Többen kétségbeesetten fedezik fel, hogy a fejtetőn szabályos kör alakban gyérül a hajuk. Többen teljesen megkopaszodnak. De kopasz lehet egy fiatal is, ez tehát nem az öregedés jele. És ugyancsak nem ennek tudható be az őszülés sem. Ilyenkor a haj festékanyaga nem jut el a bőr kötőszöveti részébe, ahol a hajszálak pótlása történik. Emiatt a kinövő új hajszál egyre kevesebb festéket tartalmaz vagy teljesen festékmentes. Súlyos betegség, lelki megrázkódtatás bármely korban kiválthatja az őszülést.
Néhány jó tanács hajápoláshoz:
Ne kövessük feltétlenül őseinket, vagyis nagyanyáinkat, akik szerették a gyökérkefét, amely merevvé teszi a hajat. A napi száz kefehúzás viszont követhető. És az alapos hajfésülés – szarufésűvel vagy puha kefével. Nehogy hegyes fogú és fémből készült fésűt használjunk – hamar felsérti a fejbőrt. A szorgos keféléssel, fésüléssel a hajra tapadt port, piszkot eltávolíthatjuk.
A szőrtüszőkben végződő faggyúmirigyek váladékától sima, fényes és hajlékony a hajszálak felszíne. Ha a faggyúelválasztás csökken, a hajszálak fénytelenekké válnak, a végük felrostozódik. Ha viszont sok, illetve nagymértékű a faggyútermelés, akkor zsíros lesz a hajunk, amelynek következménye hajhullás lehet. Mi szabályozza a faggyúmirigyek működését? A vegetatív idegrendszer és a különféle hormonok. Mindannyian tapasztalhatjuk, ha idegesek vagyunk, akkor gyorsabban zsírosodik a hajunk. Sokan nem tudják eldönteni, milyen időközönként mossák a hajukat. Általános érvényű tanácsot az orvosok sem tudnak adni. Természetes, hogy az erősen zsírosodó haj sűrűbb mosást igényel, mint a száraz. Ugyanis az nem jó, ha a hajat hosszú ideig zsír és szennyező anyag borítja. A mindennapos fejmosás a zsíros hajnak sem használ, mert a fejbőr faggyútartalmának eltávolítása a termelést fokozza, így a haj annál gyorsabban zsírosodik, minél gyakrabban mossák. A fejmosás optimális gyakorisága 7-10 nap. Akinek gyorsan zsírosodik a haja, az hetente egyszer, enyhe hatású mosószerrel mossa meg a fejét. Igen, a fejét, mert a fejbőr masszírozása kiválóan élénkít. Mi zsírtalanít? A két mosás között használt száraz sampon, a különféle pakolások.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fájdalmas magömlés kezelése

Hogyan gyógyíthatjuk ezt a fájdalmat? A megválasztott kezelési mód függ a feltárt okoktól. Minden gyulladást …

Leave a Reply