Kezdőlap / Állatok / Lovak / Hannoveri – a németek minőségi sportlova

Hannoveri – a németek minőségi sportlova

A Hannoveri fajta származási helye Németország, Alsó-szászország, Hannover. Igen régi lófajta, tenyésztése kb. 400 évvel ezelőtt kezdődött. A fajta múltjában és hasznosíthatóságában is nagyon hasonlít a Holsteini-re, de azért vannak lényeges különbségek.
Az első írásos emlék a Hannoveriről az 1700-as évek elején született meg és I. György angol király nevéhez fűződik, aki ebben az időben a Hannoveri Királyság választófejedelme volt. Az írásos dokumentum tartalma szerint Hannoverbe Angol telivér méneket hoztak abból a célból, hogy nemesítsék a helyi ménest. A fajta egyedeit magába foglaló ménest kicsivel később, 1735-ben alapította meg II. György. A ménes helyi, egyszerű lovait jobb vérű lovakkal fedeztették, pl. holsteinivel, andalúzzal, később pedig egyre több Angol telivér is kivette részét a tenyésztésben. Már kezdetektől nagy figyelmet fordítottak a szelektálásra: csak a legjobbak maradhattak a ménesben. Ennek köszönhető, hogy a hannoveri sokoldalú: mezőgazdaságban, hátaslóként és fogatban is megállta a helyét.
Sajnos a későbbiekben a háborúk megtizedelték a Hannoveri állományt, csupán 30 mén maradt meg, de mégis sikerült a fajta gyors regenerálása. Mára a Hannoveri fajta sok egyedet számol és nagyon népszerű világszerte, az egyik legjobb sportlóvá vált. Mozgása kiemelkedő mindegyik jármódban, így sok példány szerepe eredményesen a díjlovaglásban magasabb szinten is. Általában jó ugróképességgel rendelkezik, amit átütően örökít, ennek következtében megállja a helyét a díjugratásban és a lovastusában is. Bár elsősorban hátasló, fogatban is találkozhatunk velük.
Méretük változatos, marmagasságuk 156-175 cm-ig terjedhet. Színűk lehet szürke, sárga, pej, vagy fekete. Izmos, arányos testfelépítés jellemzi a Hannoverit, fejük nemes, nyakuk hosszú, enyhén ívelt. Lábszerkezete szabályos, marja erős, háta közepesen hosszú. Nyugodt, intelligens, könnyen kezelhető, minőségi sportló. Díjlovaglásban, díjugratásban és a lovastusában is kiemelkedő eredményekkel rendelkezik a fajta.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Shetlandi póni

A Shetlandi póni az egyik legismertebb és legkedveltebb póni, főleg a gyermekek körében. Igen régi …

3 hozzászólás

  1. (: Rövid, de sok információt tartalmazó cikk, tetszik!

  2. Várom a véleményeiteket, hozzászólásaitokat, visszajelzéseiteket a cikkel kapcsolatban. :) Hogy tetszik?

  3. amúgy köszi Sz.Dóra :)

Hozzászólás