Kezdőlap / Terhesség / Hány évesen szüljünk?

Hány évesen szüljünk?

Az USA-ban minden harmincöt év feletti nőnek felajánlják a méhen belüli magzati vizsgálat lehetőségét, és ezáltal e fokozott kockázat döntő többsége kivédhető. Sőt, így sok olyan magzati ártalom felismerésére is mód van, amelyek a huszonéveseknél elmaradnak – mivel náluk nem végeznek méhen belüli magzati vizsgálatot. Az elmondottak alapján ma egy 35-38 éves nő utódjának kisebb a születéskori genetikai kockázata, mint a 25-28 éves korúak gyermekeinek. A genetikai kockázat kivédhetősége tehát új helyzetet teremt a nők szülési életkorának társadalmi megítélésében. Az viszont kétségtelen, hogy az előrehaladottabb korú nők sikeres terhességének biztosítása többe kerül (például a méhen belüli magzati vizsgálat miatt) a társadalomnak.
Az idősebb korban vállalt terhességeknek előnyei is vannak. A gyermekek értelmi szintje ugyanis kisfokú, de egyértelmű növekedést mutat az előrehaladó anyai életkorral. Ez persze nem genetikai hatás. Egyszerűen arról van szó, hogy a harmincas-negyvenes nők többet tudnak nyújtani gyermekeiknek, mint a túlságosan túlterhelt, még elég tapasztalatlan és kiegyensúlyozatlan huszonévesek, a tizenévesekről nem is beszélve.
Természetesen társadalmilag a legfontosabb a gyermek felnevelhetőségének a kérdése. Manapság a nők átlagos élettartama 74 év. Így még egy negyvenéves nőnek is elég ideje van gyermekét felnevelni. Más kérdés, hogy a harmincöt év feletti nők termékenysége némileg csökken. Emiatt több hónapra van szükség a kívánt terhesség eléréséhez.
Hazánkban a nők döntő többsége úgy érzi, hogy huszonéves korában meg kell szülnie tervezett gyermekeit. S mivel életüknek ez a szakasza társadalmi tevékenységük legnehezebb ideje, sokan lemondanak a korábban kívánt gyermekszám eléréséről, illetve kényszerhelyzetként vállalkoznak a terhességre.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex terhesség alatt

Nem kell választani a gyerekvállalás és a szex között. Ha figyeltek egymásra, ez az időszak …

Hozzászólás