Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Hasvízkór és májkóma

Hasvízkór és májkóma

Hasvízkór (aszcitesz) étrendje

Hasvízkór megjelenésekor a konyhasót megvonjuk. A teljes nátriummentesség nehezen oldható meg táplálékaink sótartalma miatt, de veszélyes is volna, mert a sótlan étrendben élő beteg sok esetben nagymértékben étvágytalanná válik, és esetleg hiponatrémiás állapot fejlődik ki.
A sóban szegény étrendben naponta fél g sóval ízesíthetjük az ételeket, de a sós, fűszeres ételeket elhagyjuk az étrendből. A sót legjobb a betegnek külön felszolgálni. Az ételek felületi sózása ízesebb, sós hatást kelt. A sóhiányt lehet még leplezni a tanult konyhatechnikai eljárásokkal és mesterséges, nátriummentes szórósó alkalmazásával.

Májkóma étrendje
A májkóma kifejlődésekor átmenetileg teljesen megvonjuk a fehérjéket. A tünetek elmúlásával napi 30 g fehérjét adunk, és a későbbiekben sem adunk többet 50-60 g fehérjénél.
Ha a beteg gyomor-bél csatornája vérzik, pl. nyelőcső-varixok átszakadása esetén, a heveny szakban semmiféle étel nem adható. Amint a vérzés megszűnt, és a beteg enni tud, elkezdhetjük a táplálást. Ajánlatos többször keveset enni. Leghelyesebb a tejfogyasztás óránként, majd az ulkusz módszer szerint lehet bővíteni a diétát.

Májbetegségekben a szénhidrátok a máj glikogén tartalmának növelése révén segítik elő annak védelmét és regenerációját. A fehérjék szintén javítják a máj regenerációképességét. Ha csökkentjük a beteg zsírfogyasztását, az epeelválasztás mérséklődik. A táplálékok sótartalmának megvonása a só- és vízháztartás zavaraival járó esetekben indokolt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vérszegénység- anaemia

A vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénellátó …

Hozzászólás