Kezdőlap / Egészség és fitness / Akupunktúra / Használ-e az akupunktúra?

Használ-e az akupunktúra?

Örök vita tárgya, hogy az akupunktúra hatásos gyógymód-e: felül kell-e vizsgálni a Cochrane Collaboration által elvégzett és publikált tanulmányok eredményeit,melyek alátámasztják akupunktúra hatását a fejfájás elmulasztására vagy sem. Elvileg nincs különbség abban, hogy a klasszikus technikát alkalmazzuk-e, ami magába foglalja a tűk beszúrását adott pontokra, vagy az ún. ” színlelt „(sham), akupunktúrát, mely mellőzi mind a tűk, mind a hagyományos pontok használatát. Néhány média arról beszélt, hogy a placebo-hatás csak az ősi kínai terápiával érhető el. Most értünk a második felvonáshoz: az angol BBC honlapja felújítja a vitát e tárgyban. A legfrissebb hírek alapja, egy, a British Medical Journalban megjelent cikk , amely szerint az akupunktúrának van ugyan fájdalomcsillapító hatása van, de minimális. E cikk szerint további sürgető feladat meghatározni, hogy az akupunktúra hatása csak pszichológiai-e vagy sem.
SZEMLE – A BBC honlapja a zavarról beszél és ebben nem is tévednek. Érdemes ezen a ponton egy kicsit részletesebben megvizsgálni mindkét kutatást. Mindkettő célja felülvizsgálni a korábbi, hagyományos és a sham akupunktúrával kapcsolatos tanulmányokat. A hagyományos akupunktúra során az ún. energiapontokba, meridiánokba illesztett tűk segítségével szabályozzák az életenergia, a chi áramlását. A „színlelt” akupunktúra nem követeli meg a klasszikus beillesztési pontokat, így a tanulmányok egyfajta kontrollként használják a hagyományossal szemben. (Az elv ugyanaz, mint amikor hamis gyógyszert adnak, hogy az igazi hatását ellenőrizhessék). Az „ellenőr”, mindkét tanulmány esetén a Cochrane Collaboration (egy nemzetközi non-profit szervezet, amely azzal a céllal alakult, hogy az egészségügyi beavatkozásokat értékelje és terjessze az azok hatékonyságára vonatkozó információkat).
Placebo-hatás – Az első kutatás során 33 alkalommal, összesen több mint 6700 beteget vizsgáltak. Az eredmények biztatóak: az akupunktúra megakadályozza mind az enyhe mind a középsúlyos fejfájás kialakulását és mérsékli a migrénes fejfájások súlyosságát is. Akik 8 hetes kúraszerű akupunktúra kezelésen vettek részt, kevesebbszer panaszkodtak fejfájásra, mint azok, akik gyógyszeres fájdalomcsillapító kezelést kaptak. Mindezen túl az akupunktúrás kezelés segítségével megelőzhető volt a migrén kiújulása is. Azonban mindkét esetben használt az akupunktúra, a hagyományos és a „látszat” is. Erre vonatkozóan Klaus Linde németországi orvosi egyetem alternatív gyógymódok kutatója az alábbiakat mondta: „Az eredmények a placebo-hatásnak is köszönhetőek, azaz a javulás attól függetlenül, hogy hová szúrják a tűket.” Szóval az akupunktúra működik, és a szerzők szerint alternatív kezelési módként használható azon betegeknél, akik nem akarnak gyógyszert szedni, és nem akarnak mellékhatásokat sem.
ÚJABB ADATOK – A második kutatás, amit ezúttal koppenhágai Nordic Cochrane Center folytatott, 13 olyan tanulmányt ellenőrzött (összesen 3000 beteggel), amelyek az akupunktúra fájdalomcsillapító hatását vizsgálták. Ebben az esetben is szembeállították a hagyományos és a látszat akupunktúrát. A szerzők szerint az akupunktúrának van egy kis fájdalomcsillapító hatása függetlenül attól, hogy milyen technológiát (hagyományos vagy látszat) alkalmaznak. Ugyanakkor hozzáteszik: nem egyértelmű, hogy a tűk beszúrása önmagába, a pszichológiai hatástól függetlenül is képes csökkenteni a fájdalmat.
Mintha azt mondanák, hogy az akupunktúra élettani hatásait még meg kell vizsgálni. Sok szakértő úgy gondolja, hogy már a tűk puszta beszúrása is okozhat kisebb, de hasznos változásokat az idegrendszerben és az agy működésében, függetlenül attól, hogy hova szúrják őket.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fogyókúra az akupunktúra segítségével

Nagyon sokan vannak a világon, akik nem túl elégedettek testsúlyukkal, alakjukkal. Persze sokszor ezek csak …

Leave a Reply