Kezdőlap / Járművek / Autók / Használtautó vásárlása

Használtautó vásárlása

Nagyon sokan vásárolnak használtautót és a használtautó piac is nagyobb választékban, bővelkedik jelenleg autókkal. A legolcsóbb alacsony vásárlói áron kapható autóktól kezdve a legmagasabb árú luxuskategóriás autókig minden megtalálható a piacon.

Hol tudunk használtautót keresni? A leggyorsabb módja, ha a használtautó hirdetésekben (napilapokban vagy autós újságokban és az Interneten) keresünk először arra az autó típusra, mit meg szeretnénk vásárolni. Ha megtaláltuk akkor célszerű felhívnunk a hirdetés feladóját, hogy aktuális még az autó eladás. Mert nagyon sok esetben a meghirdetett autót nagyon hamar eladhatják. Ugyanis előfordulhat, hogy az általunk kiválasztott autót más is meg szeretné vásárolni és előbb látta meg a hirdetést, mint mi. Nem mi voltunk az egyetlenek, akik azt az autót szeretné megvásárolni.

Ha még aktuális az eladó autó hirdetése akkor az alábbiakat célszerű megkérdezni az autó tulajdonosától.
A leglényegesebb kérdések, az autó tulajdoni viszonyára kell mindenképpen kitérnie, hogy ki az autó tulajdonosa. Mert sokszor nem az autó tulajdonosa hirdeti meg az autó eladását, hanem például egy autókereskedő. Az autókereskedőkhöz a legtöbb esetben bizományosi szerződés keretében viszik be eladásra az autójukat a tulajdonosok. Ha már megtudtuk ki a tulajdonos akkor az autónak a megvásárlásához annak tehermentessége is fontos. Tehát volt vagy van-e most éppen bármilyen hitel vagy egyéb terhelés. Ugyanis ha egy autóra hitelt vettek fel azt nem jegyzik be a forgalmi engedélybe.

Mindenképpen rá kell kérdezni a törzskönyvre, hogy kinél van az adott autó törzskönyve. Ha nincsen a tulajdonosnál vagy a kereskedőnél akkor azt valamilyen banki hitel miatt az Okmányiroda nem adta oda az autó tulajdonosának. Ebben az esetben a hitelt adó banknál van a legtöbb esetben a törzskönyv. Amit a bank akkor ad át a tulajdonosnak, amikor az autón levő hitelt teljes egészében kifizette. Ha a hitelt kifizették akkor a banktól egy hiteltörlési papírral, kell rendelkeznie a tulajdonosnak. Amivel az Okmányirodában tudja a banki záradékot törölni, hogy az autója már tehermentes.

A megvásárolni szándékozott használtautó tulajdon jogát a forgalmi engedély és az autó törzskönyvével tudja igazolni annak tulajdonosa. Ezt a két okmányt egymással egyeztessük le minden esetben, hogy az abban szereplő adatok megegyeznek-e egymással.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Használtautó vásárláskor a motortért se felejtsük el átvizsgálni

Használtautó vásárláskor az autó karosszériáján kívül a motor állapota és a motortér átvizsgálása is egy …

Leave a Reply