Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Hitel BAR-listásoknak.

Hitel BAR-listásoknak.

A BAR Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer rövidített elnevezése. A BAR listán tartják nyilván a vállalkozók és a magánszemélyek adatait. Az ügyfelek azonosítása családi és utónevük, születési helyük, idejük és édesanyja neve alapján történik. A listára való felkerülésnek a cikkben leírtakon felül egyéb okai is lehetnek. Sokszor önhibáján kívül kerül fel a magánszemély, például kezességvállalás más hiteléért, ellopott vagy elvesztett személyi igazolvánnyal valaki visszaél, diákhitel törlesztő részleteinek elmaradása. 
Sokan azt gondolják, hogy aki egyszer a BAR listára felkerül, az soha többé nem igényelhet személyi kölcsönt, illetve hitelt, mert úgy is elutasítják. Ez nem egészen így történik. A bankok igaz, hogy a mai gazdasági helyzetben szigorú feltételeket szabnak, de ingatlan fedezet mellett BAR listások is ismét hitelhez juthatnak. Aktív BAR listás esetében inkább az osztrák hitel javasolható, mert azok nem vizsgálják a BAR listát. Ennél a hitelformánál ingatlan fedezet szükséges. A feltétel pedig, hogy az ingatlan forgalomképes és jó állapotú legyen.

Hogyan kaphatunk személyi kölcsönt BAR listásként?

A BAR: Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer rövidített elnevezése. A rendszernek minden hazai hitelnyújtással foglalkozó pénzügyi szervezet – főleg a bankok – tagja. Az adatbázis naprakész, aktuális adatokat tartalmaz. A BAR listán tartják nyilván a vállalkozók, és a magánszemélyek adatait.
A BAR listára akkor kerül fel valaki, ha a hitelszerződésben vállalt kötelezettségeinek 90 napon túl sem tett eleget és tartozásainak összege meghaladja a mindenkori minimálbér összegét. 
Sokan azt gondolják, hogy aki egyszer a BAR listára felkerül, az a későbbiek folyamán, ha ismét hitelt szeretne felvenni, illetve hitelkérelmet nyújt be, nem kap. Ez nem egészen így van. 
Igaz Magyarországon a mai nehéz gazdasági helyzetben egyre szigorúbb feltételeket szabnak a pénzintézetek a hitel felvételekor. De azért egyes bankok és ügyes, jó banki kapcsolatokkal rendelkező pénzügyi szolgáltatók, ügynökségek képesek arra, hogy BAR listás ügyfélt is ismét hitelhez juttassanak.
Némely bankok azonban kizárták a BAR listás ügyfeleket.
Jelenleg Magyarországon nincs mód arra, hogy csupán jövedelem alapon hitelhez jusson az a személy, aki az aktív BAR listán szerepel.
A BAR hitel sajátossága, hogy megköveteli a fedezeti alapot egy megfelelő ingatlan személyében.
Ingatlan fedezet nélküli személyi kölcsön igénylésénél a hazai bankok mindig vizsgálják a BAR listát. Aktív BAR listás esetében az olyan bankoknál, amelyek mögött nem áll refinanszírozásként külföldi bejegyzésű pénzintézet, sehol sem igényelhető, illetve nem kapható hitel.
Két éve lezárt passzív BAR esetében akkor igényelhető ingatlan fedezet nélküli személyi kölcsön, ha csak egy mulasztás miatt szerepel az adós a rendszerben.

Osztrák hitel BAR listásoknak
Az osztrák hitel egy gyors és kiszámítható, osztrák bank által kibocsátott jelzáloghitel, melyet BAR listások is igénybe vehetnek. A külföldi pénzintézetek nem vizsgálják a BAR listát.
Ezzel szemben szigorúan vizsgálják az igénylő fizetőképességeit, anyagi körülményeit és a biztosítékként feltüntetett ingatlanokat is. Az ország bármely területén lévő ingatlant elfogadnak, de feltétel, hogy jó állapotú és forgalomképes legyen. A felvehető hitel euró alapú, összegét a felajánlott ingatlan értéke, elhelyezkedése határozza meg.
A minimális hitelösszeg 5 millió forint, a hitel futamideje 10 vagy 15 év.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply