Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Kezdő vállalkozások vonzó lehetősége: Mikrohitel

Kezdő vállalkozások vonzó lehetősége: Mikrohitel

Jelenleg Magyarországon nem egyszerű hitelhez jutni, sem magánszemélyként sem vállalkozóként. Legfőképpen azonban az tűnik lehetetlenségnek, ha valaki kezdő vállalkozóként kívánja megvalósítani a piacképes ötleteit. A hitelpiacon körülnézve az tapasztalható, hogy – érthető módon – a kereskedelmi bankok szívesebben hiteleznek már bejáratott, jól működő vállalkozásoknak, főleg ha azok megbízható hiteltörlesztői múlttal rendelkeznek. Mit tegyen ebben az esetben az, akinek van megfelelő ötlete, talán valamennyi önereje is és azt meg szeretné valósítani? Korábban lehetőség volt arra, hogy ügyes pályázóként az Állami Foglalkoztatási Szolgálattól maximum 3 millió forintnyi visszatérítendő kamatmentes támogatást szerezzünk az 1991. évi IV. törvény alapján, de ez mára már megszűnt. Lehetőség lenne arra is, hogy magánszemélyként szabad felhasználású hitelt vegyünk fel és azt invesztáljuk a kezdő vállalkozásba. Azonban tudni kell, hogy ez a hiteltípus elég nagy kockázatú, ezért a bankok ennek megfelelően magas kamaton kínálják ezt a terméküket. Tehát egy kezdő vállalkozásnál igen kérdéses, hogy ezt meg lehet-e finanszírozni (még akkor is ha mellette alkalmazottként munkabért kapunk). A vállalkozói hitelre pedig a korábban leírt okok miatt vagyunk esélytelenek.
Ezen a ponton általában sokan fel szokták adni a lehetőségek keresését, pedig létezik megoldás: a Mikrohitel. Sajnos kevesen tudtak/tudnak erről a lehetőségről pedig már 1992 óta létezik, többé-kevésbé változatlan formában. Ezt a hitelt a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és annak országos hálózatán keresztül lehet igényelni az Országos Mikrohitel Program keretein belül. Eredetileg csak mikrovállalkozásoknak (max. 10 fő statisztikai létszám) hiteleztek, de ma már kisvállalkozások is hozzájuthatnak ehhez a termékhez.
De miért is vonzó a Mikrohitel? Elsősorban azért, mert kezdő vállalkozás is hozzájuthat. Másodsorban azért, mert a hitelkamat alig haladja meg a mindenkori jegybanki alapkamatot (jelenleg is 7,5%-8%). Harmadsorban pedig azért, mert egy pályázó háromszor is felveheti ezt a hitelt. A hitel forgóeszközre és beruházásra is felvehető, ez utóbbi 20%-os önerővel, 500ezer és 7 millió forint közötti összeget, forgóeszköznél maximum 3 évre, beruházásnál maximum 8 évre.
Természetesen nem kell azt hinni, hogy ezt megfelelő biztosíték nélkül adják: az előírásoknak itt is meg kell felelni, az ötletünk piaci eladhatóságát üzleti tervben kell prezentálni, és biztosítékkal kell rendelkezni, mely fedezni tudja a hitelösszeg 100%-át, de a jelenleg ez messzemenően a legkedvezőbb feltételeket teremti meg egy vállalkozás elindításához.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply