Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Hitel – Gépjármű hitel alakulása

Hitel – Gépjármű hitel alakulása

A gépjármű-finanszírozás kockázatát csökkenti, hogy a hitelösszeg viszonylag alacsony, a törlesztések általában havonta érkeznek, az ügyfél fizetési nehézségei, fizetésképtelensége vagy rosszhiszemű magatartása időben a finanszírozó tudomására jut, és a gépkocsi megfelelő konstrukcióban megfelelő biztosítékot jelent a nem fizetés esetén a hitel megtérülésére.
A finanszírozási időszak lényegesen rövidebb, mint a gépjármű élettartama. Jól kialakított konstrukció esetén (jó értékhatású gépjárműtípus, magas saját rész után egyenletes törlesztés) a gépjármű eladási ára minden fizetési szakadási időpontban fedezi az ügyfél hátralévő, az eladás időpontjában diszkontált tartozását. A gépjármű-finanszírozók éppen ezért csak jó értékhatású gépjárművek finanszírozását végzik.
Ahhoz, hogy a gépjármű megfelelő biztosítékot jelentsen – különösen az egyszerűsített jóváhagyási eljárásoknál – a gépjármű értékvesztése lassúbb ütemű kell egyen, mint a hitel törlesztése.

A finanszírozható gépjárművek körére az alábbi megkötések tehetők:

  • Érvényes, terheletlen forgalmi engedéllyel rendelkezik,
  • CASCO-biztosításba vonható,
  • Nem szenvedett nagyobb káreseményeket,
  • Nem használták bérautóként, bérfuvarozásra, vagy gépjárművezető-oktatásra.
  • A nagyszámú üzletkötés miatt a kockázat statisztikailag elemezhető, a céltartalék képzés paraméterei a kockázat szintjéhez igazíthatók, a várható veszteség a kockázati felárban érvényesíthető, a nem várható veszteség pedig tőkével lefedhető. Bizonyos tényezők tovább csökkenthetik a gépjármű finanszírozás kockázatát, illetve feltételét jelenthetik a fenti kockázatcsökkentő tényezők érvényére jutásának:
  • A finanszírozó bejáratott kapcsolattal rendelkezik a gépjármű kereskedőkkel,
  • A finanszírozónak kialakított rendszere és tapasztalata van a visszavett használt gépjárművek értékesítésében,
  • Az üzletkötés megfelelően szabályozott.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply