Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Japán Jen Hiel

Japán Jen Hiel

A hitelek felvételekor majd minden esetben felmerül, hogy forint alapon vagy más külföldi, deviza alapon szeretnénk e felvenni a kölcsönt. Az elmúlt időszak hitelezési és lakossági hitel válsága után a legtöbben nagyon óvatosan bánnak ezzel a kérdéssel. A Japán Jen alapú hitel a legtöbb pontban csak devizanemében tér el az egyéb elterjedtebb (Euro, Svájci Frank) devizahitelektől. Nézzük át először ezeket a hasonlóságokat.

A hitválság előtt (2008 vége, 2009 eleje) a nagyobb összegű hiteleknél teljesen elfogadott és elterjedt volt a külföldi devizában történő eladósodás. Előnye a Forint hitelekkel szemben akkor egyértelmű volt. Ezen hitelek kamata és THM e (teljes hiteldíj mutató) nagymértékben alatta volt a Forint hiteleknek. Ha számítottak is rá az ügyfelek, hogy az árfolyamok ingadozásából plusz kiadásaik lehetnek, ennek mértéke még akkor is megérte a kockázatot. (ugyan arra az összegre vonatkozó THM 2007-ben egy Svájci frank alapú autóhitelnek akár 0%-os lehet a THM e addig a Forint alapú hitelnek 30% körül is lehetett). Akkoriban napjainkban tapasztalható mértékű árfolyamváltozás szinte elképzelhetetlen volt.

A Japán Jen alapú hitelek előnye 2008 előtt abban állt, hogy még a Svájci Frank alapú hiteleknél is kedvezőbb kamatozásúak voltak. Igaz csak lakás hiteleknél állt rendelkezésre. (A lakáshitelezésnél is csak két bank foglalkozott vele). Az árfolyamkockázat –a Jen nagy stabilitása, és a Japán gazdaság önállósága és Európai gazdaságtól való elkülönülése miatt kisebb volt mint más deviza alapú társaié.

Ez ma már nem igaz. 2008 után a Japán Jen Forint árfolyam olyan mértékben változott meg, amely még az Svájci Frankéhoz mérve is drasztikus. A Forint körülbelül 60%-al gyengébb a Jennel szemben, míg a Franknál ez a gyengülés körülbelül 30%.
A Jenben való hitelezést 2008 szeptemberével kezdve megszüntették a bankok. Addig körülbelül a bankokon belül a hitelezők/lízingelők mintegy 4% vette igénybe azt.

Hiába változott azonban ennyit a Forint Jen árfolyama egymással szemben, más devizára átváltani ezeket a hiteleket továbbra sem érdemes, mert hosszú távon a kamatok még mindig kedvezőbbek a rövid távon elszenvedett árfolyam vesztességgel szemben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply