Hoffmann meséi

A színhely Német- és Olaszország, idejét tekintve az 1800-as évek környékén játszódik. Az előzmények a berlini Luther-féle kocsmában zajlik. Andres – Stella, az énekesnő inasa- levelet visz a költőnek Hoffmannak, melyet a titokzatos Lindorf tanácsos megszerez, mivel aljas tervet eszel ki. Le akarja itatni Hoffmannt, hogy Stella csalódjon benne, költő helyett csak egy lezüllött csavargót találjon. A társaság lassan gyülekezik, megérkezik Hoffmann is barátjával, Miklóssal, igen rossz hangulatban, ám ez a társaságot nem zavarja, mulatni akarnak, így arra kérik Hoffmannt, hogy énekeljen mókás balladákat. Belekezd az éneklésbe, majd észreveszi Lindorfot, aki aljas tekintettel néz rá, a költő személyes rossz szellemének tartja.
Az első felvonás Spalanzani a fizikus otthonában játszódik. Ő Coppelius segítségével bábut készített, amellyel sikerült lángra lobbantania Hoffmann szívét. Így a költő tanítványnak szegődik a mester mellé, ezzel még közelebb kerülhet imádottjához. Ám a nagy szerelem, Olympia közömbösen fogadja a közeledést, sőt amikor ölelésre került volna sor elszalad. Ezalatt Coppelius bosszúból összetöri a szerkezetet és mindenki Hoffmannon nevet, akinek lényegében egy gépezetért dobogott a szíve.
A második felvonás egy terasz, mely Gulietta palotája Velencében. Itt hatalmas vendégsereg gyűlik össze Hoffmann tiszteletére, de hirtelen betoppan a régi udvarló Schlemil is. Guliettea Dapertutto parancsára szédítette a férfiakat, az egykori lovagtól például az árnyékát szerezte meg, a költőtől a tükörképét csalja ki, így talál rájuk Schlemil. Dapertutto tőrét Hoffmannak nyújtja, aki végez a riválissal. Diadalittasan rohan szerelméhez, de ő már Pitichinaccióval száll egy gondolába.
A harmadik felvonás Crespel tanácsos lakásán játszódik, ahol Antónia, aki a tanácsos lánya énekel, ebbe szeretett bele a költő. Apja az énekléstől eltiltotta, de ez mit sem ért. A fiatalok végül sok küzdelem árán egymásra találnak, ám egyszer rajta kapja egy köhögési rohamon. Amint egy hallgatózás kapcsán megtudja milyen sors vár szerelmére, Ő maga kéri meg, hogy ne énekeljen többet, Antonia meg is ígéri, de közbejön valami. Miracle doktor démoni erővel életre kelti Antonia anyjának képét, így Ő addig dalol, míg holtan össze nem esik.
Az opera utójátékának színhelye a Luther-féle kocsma Berlinben. Hoffman befejezte a történetet, majd elalszik. Stella megjelenik, de ő már semmiről nem vesz tudomást, Lindorf és a művésznő végül együtt távoznak.
.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás