Kezdőlap / Étel és ital / Kávé / Hogyan főzzünk jó kávét?

Hogyan főzzünk jó kávét?

Főzhetünk kávét egyszerű kotyogóval vagy akár tízezreket érő csodagéppel is, de vannak olyan tényezők, amikre oda kell figyelnünk, hogy igazán finomat ihassunk. A titok az őrlemény finomságában, a víz és a kávé arányában, a víz minőségében, a víz hőmérsékletében és a főzés idejében rejlik.
A kávészemekben lévő anyagok nem mindegyike hasznos. Ha a zamatösszetevőknek több, mint 22%-a oldódik ki az őrleményből, akkor a kávé íze túl fanyar lesz. Az ideális a 18-22%, de ettől függetlenül is lehet erős vagy gyenge a feketénk. Szakértők szerint a legjobb, hogy nagyjából 98,5%-nyi vízhez 1,5%-nyi szilárd anyagot számítunk, azaz 50-75g kávéhoz nagyjából 1 liter víz szükséges. Természetesen a kávéfőző típusától is függ a helyes arányok beállítása, és ne feledjük, hogy az őrlemény is vesz fel vizet a főzés során. Mivel a folyadék aránya a magasabb, ezért az sem mindegy, milyen a víz: ha túl kemény, úgy nagyon gyenge zamatú kávét kapunk, ha túl lágy (vagy desztillált), akkor pedig erősebb zamatút. Lágy víz esetében a megfelelő íz érdekében használhatunk kevesebb vagy durvább szemű őrleményt, esetleg csökkenthetjük a főzési időt. A régi háziasszonyok só hozzáadásával adtak a lágy vízzel főtt kávénak jobb ízt.
Forró vízzel gyorsabb kávét készíteni, de forrásban lévő vizet még az azonnal oldódó kávéra se öntsünk, mert attól kesernyéssé válik. A legmegfelelőbb a 92-96 ˚C-os hőmérséklet, ha azonban ennél hidegebb a víz, a kávé kevésbé oldódik fel. Szintén kávéfőzőfüggő, hogy mennyi a főzés időtartama. Korlátozott időtartam esetén finomra őrölt kávét használjunk, ha hosszabb idő esetén durvábbat.
Az említetteken kívül fontos, hogy ha lehet, soha ne melegítsük újra a kávét, és ne használjuk még egyszer a már lefőzött őrleményt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vajon tényleg ártalmas a kávé az egészségre?

Mostanában elég sok ember fogyaszt kávét. Vannak, akik el se tudják képzelni a napjukat kávé …

Hozzászólás