A koffein

A serkentő hatású koffein főként a kávéban és teában található meg, de a csokoládé, a kóla, több meghűlés elleni és fájdalomcsillapító tabletta is tartalmaz koffeint, vagy ahhoz hasonló vegyületet. Ezek is élénkítenek, de nem egészen úgy, mint a koffein.
A koffein serkenti a szívműködést, a központi idegrendszert, s fokozza a szellemi teljesítőképességet. Általában csökkenti a fejfájást, tágítja a légutakat, serkenti a gyomor savtermelését is, s ezzel javítja az emésztést. Bár a koffein kis adagban nem mérgező, függőséget alakíthat ki. A túl sok kávé és tea remegést, verejtékezést, szívdobogásérzést, gyors légzést, álmatlanságot okozhat, és az arra hajlamosaknál migrént idézhet elő. A hirtelen koffeinelvonást erős fejfájás, ingerlékenység és levertség követheti.
A legtöbb kólában és csokoládéban is megtalálható koffeingyermekkorban álmatlanságot okozhat. Már két pohár kólának vagy egy fél tábla étcsokoládénak is lehet ilyen hatása, ha késő délután fogyasztjuk el. Terhes és szoptatós anyák érjék be napi egy csésze lefőzött, vagy két csésze instant kávéval. A magzatba átjut a koffein, s mivel azt a szervezete sokkal lassabban választja ki, mint a felnőtteké, az újszülötteknél enyhe elvonási tünetek (sírosság, nyűgösség) léphetnek fel, bár ezek nem veszélyesek. A nagyfokú koffeinfogyasztás megnehezítheti a fogamzást. Infarktus után nem szükséges elhagyni a kávézást, de tanácsos mértéket tartani a kávé és a teafogyasztásban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az instant kávé

Az azonnal oldódó kávé előállítására irányuló kísérletek a 19.század végén kudarcot vallottak,de 1906-ban egy angol …

Leave a Reply