Kezdőlap / Étel és ital / Kávé / Az instant kávé

Az instant kávé

Az azonnal oldódó kávé előállítására irányuló kísérletek a 19.század végén kudarcot vallottak,de 1906-ban egy angol szülőktől származó belga mérnők, bizonyos George Washington, Guatemala magas hegyeit járva észrevette, hogy a kannájából kifutott kávé barna lerakodást hagyott hátra. Arra a következtetésre jutott, hogy ennek a nagy magasságban tapasztalható alacsonyabb légnyomás az oka, és miután megkóstolta, úgy vélte, az íze kellemes. Mivel nagy magasságban a víz alacsonyabb hőmérsékleten forr,- okoskodott-párolgása közben kevesebb hőkárosodás éri. A feloldott kávét.
Három évvel később a New York-i Brooklynban megalapította a G.Washington Kávéfinomító Vállalatot. Azonnal oldódó kávéja rövid idő alatt sikert aratott, a forgalma óriásira nőtt, amikor az első világháborúban kávéja bekerült a katonák fejadagjába.
Az instant kávé készítése nagy mennyiségű kávé főzésével kezdődik. A gyárba már pörkölt és őrölt kész keverék érkezik. Az őrleményből kávét főznek, akárcsak otthon, vagyis forró vízen engedik át, ám a folyamat óriási léptékben zajlik- egyszerre akár 900 kg kávét is használhatnak. A víz egy részét hagyják elpárologni, így erősen besűrűsödött kávé marad vissza
Az azonnal oldódó kávé előállításához a kávésűrítményt egy nagy hengeren vezetik át, amelyben az átáramló forró levegő a maradék vizet is elpárologtatja.
Ami marad, az a csomagolásra kész instant kávépor.
A szemcsés azonnal oldódó kávét fagyasztva szárítással készítik. A megfőzött sűrítményt, megfagyasztják, majd apró szemcsékké zúzzák szét. A szemcséket ezután vákuumkamrában óvatosan felmelegítik. Mivel a vákuumban a víz alacsony hőmérsékleten forr, a maradék nedvesség nagy hő nélkül párologtatható el, és így a kávé jó íze sem károsodik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vajon tényleg ártalmas a kávé az egészségre?

Mostanában elég sok ember fogyaszt kávét. Vannak, akik el se tudják képzelni a napjukat kávé …

Hozzászólás