Kezdőlap / Egészség és fitness / Az illóolajok biztonságos használata

Az illóolajok biztonságos használata

Az illóolajokat évszázadok óta használják mind szertartásokhoz, mind az egészség megőrzésére. Ma sokan masszázsolajokban és fürdőolajokban találkoznak vele leginkább. Néhány tanácsot érdemes betartanunk biztonságos alkalmazásuk érdekében.
Az illóolajokat gyermekek számára nem elérhető helyen tartsuk, és óvatosan bájunk velük. Nagyobb hígításban alkalmazzuk őket mint felnőtteknél, mert a gyermekek bőre érzékenyebb.
Mivel könnyen elillannak, zárjuk vissza alaposan az olajos üvegcsét, és ne tegyük ki magas hőmérsékletnek vagy tűznek, mert gyúlékony.
A legtöbb illóolajat nem használhatjuk belsőleg, főzáshez, sütéshez, ha ilyen tervünk van, kérjük ki orvos vagy képzett aromaterapeuta véleményét.
Kevés olyan esszenciális olaj van, amit közvetlenül a bőrre kenhetünk, mert igen koncentráltak. Hígítsuk fel őket előbb valamilyen hordozóolajjal, például keverjük mandula-, jojoba- vagy olívaolajhoz. Az ajánlott hígítási arányt mindig tartsuk be, akkor is, ha fürdővízhez adjuk.
Bizonyos egészségi állapotokban leghelyesebb elkerülni az illóolajok használatát, mint például asztma, szívproblémák, májbetegség vagy epilepszia esetén. Ha homeopatikus készítményt szedünk, konzultáljunk szakemberrel az olajok alkalmazásának megkezdése előtt. Általánosságban véve legjobb, ha utánaolvasunk vagy kérdezünk, mielőtt elkezdünk valamit használni.
Ha új fajta illóolajat vezetünk be, mindig végezzünk bőrpróbát, különösen, ha érzékeny a bőrünk. Egyes olajok irritálhatják a bőrt, ha napra megyünk velük, ilyenek a citrusfélék olajai.
Várandósság esetén különösen legyünk körültekintőek, kerüljük el elsősorban az édeskömény és az ánizs olaját. Alaposan járjunk utána, mit biztonságos alkalmazni az első három hónapban különösen, de az egész terhesség alatt és a szoptatási időszakban is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás