Kezdőlap / Meditáció / Hogyan kell meditálni?

Hogyan kell meditálni?

A mai világunkban nagyon elterjedt a meditáció, ez annak is köszönhető elsősorban, hogy a gyorsuló világban az emberek a munkától, a fiatalabbak az iskolától, rengeteg feszültségen mennek keresztül, és ezáltal választják a meditációt, ami az idegrendszer lenyugtatására az egyik legjobb módszer.
Meditálni sokféle módon lehet, mindegyik célja a nyugodt állapot az elérése. Meditálás közben egy mántrát ismételgetünk magunkban, ami lehet egy szó, vagy akár egy hang is, amit vagy csak magunkban mondunk, vagy halkan dúdolgatunk. A folyamat kezdetén első lépésként helyezzük magunkat kényelmes pozícióba, lehetőleg csendes helyen. Ezután hunyjuk be a szemünket, és lélegezzünk egyenletesen, várjuk meg amíg szervezetünk lelassul, és gondoljunk a mántrára. Nem kell erőltetetten arra gondolni, hagyjuk hogy az elménket ellepjék a különböző gondolatok, és érzések, amik a fejünkben járnak. A meditáció lényege az hogy kikapcsolódjunk, nem pedig gondolataink szándékos irányítása, vagy problémáink átgondolása. Ha elkalandoznánk, kezdjük el ismételgetni a mántrát, de ne úgy hogy közben az összes gondolatot kiszorítjuk a tudatunkból.
Ezt az állapotot 20-30 percig próbáljuk fenntartani. Miután letelt az idő lassan nyissuk ki a szemünket, és várjunk körülbelül még egy percet nyugodt állapotban. Ez azért fontos, mert mindeddig pihentettük a szívünket, és testünket, és egy hirtelen mozdulat után könnyen megszédülhetünk. Érdemes lassan felállni, sétálni, és utána folytatni a további dolgainkat. A meditációs gyakorlatot –javaslatok szerint- egyenes gerinctartással érdemes végezni, emellett a reggeli, és az esti órákban, étkezések előtt ajánlott.
Ezt a módszert sokan kipróbálták, és sokan használják is a megfelelő testi-lelki béke eléréséhez. Ajánlom mindenkinek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Hozzászólás