Kezdőlap / Meditáció / Hogyan kell meditálni?

Hogyan kell meditálni?

Mindenkivel előfordult már, hogy egy nehéz nap után elfáradt mint fizikailag, mint szellemileg. Egy kemény nap után mindenkinek jólesik egy kicsit feltöltődni lelkileg, hogy a hét következő napjához erősebben álljon hozzá. Ebben nagy segítségünkre van a meditáció. Meditáció közben a testünket tudatosan ellazítjuk, és átadjuk lelkünket a békének és a nyugalomnak. Meditáció közben ki kell zárnunk a környezetből érkező ingereket, hatásokat és át kell adnunk magunkat a megnyugvásnak.

Meditációs Fajták:

Mántrák: A mántra fajtánál a személy egy hangot, dallamot, szót ismételget magának. Ezt teheti halkan vagy hangosan vagy gondolhat rá. Fontos, hogy csak pozitív gondolatokat közvetítsünk a lelkünk felé! Ezáltal létrejöhet egy mentális gyógyulás, sokkal kiegyensúlyozottabb, határozottabb emberré válhatunk. Ez a meditációs fajta javítja a szorongásos, gátlásos tüneteinket is.

A helyes meditálás technikája:

Ügyeljen arra, hogy egy kényelmes, lehetőleg zajtalan helyet találjon magának.
Hunyja be a szemét és engedje el magát. Lélegezzen egyenletesen, várjon egy pár percet, amíg a szívverése és a légzése lelassul.
Kezdjen el a mántrára gondolni, ne erőltesse,közben figyeljen a légzésére.
Engedje el a gondolatait, érzéseit ne próbálja meg irányítani őket. Engedje, hogy spontán jöjjenek!
Közben ismételgesse a mántrát! Ne erőltetve gondoljon a mántrára, mert akkor nem lesz hatásos a meditáció!
Meditáljon igy 15 – 20 percig.
Amikor letelt az idő, várjon egy pár percet és lassan térjen vissza a rendes gondolataihoz.
Legyen finom önmagával, amikor felnyitja a szemét, vagy fel akar állni a meditálás után. A szivének nem tesz jót, ha gyorsan akar felállni egy alapos elernyedés után ami a meditálás gyakori eredménye.

Arra ügyeljen, hogy a meditáció alatt ne használjon olyan órát illetve csörgő eszközt, ami kizökkentheti a meditációból! Egy pillantást vethet az órára, és mérheti az idõt.

Ne szomorodjon el, ha első alkalom után nem hat a meditáció mivel ez időigényes feladat. A szervezetet hozzá kell szoktatni a rendszeres meditációhoz. A hatás a szervezettől függ, valakinél hamar jelentkeznek a meditáció jótékony hatásai, másnál hónapok múlva. Célszerű egy nap kétszer meditálni, reggeli előtt és a főétkezés után. Azért ajánlottak ezek az időpontok mivel a szervezetet reggel felkészítjük a napi tevékenységekre, este pedig a pihenésre.

Jó meditálást!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply