Kezdőlap / Tudomány / Hogyan kezdődik az agy kialakulása?

Hogyan kezdődik az agy kialakulása?

Az agy fejlődése, miként egész testünké, egyetlen sejttel, a megtermékenyített petesejttel (zigótával) kezdődik. Bár ez a sejt olyan apró, hogy puszta szemmel szinte nem is látható, magában hordja az egész emberi szervezel kifejlődéséhez szükséges összes információt. A megtermékenyítés utáni 30. órában a zigóta kettéosztódik. Ezután mindkét utódsejt újra osztódik. A négy sejt újabb osztódásával nyolc sejt keletkezik. A sejtek a terhesség alatt folyamatosan osztódnak, és a magzat egyre nő.
A megtermékenyítés utáni nyolcadik napon a sejtcsomó beágyazódik a méh falába. Kezdetét, veszi a sejtek elkülönülése. Ennek során minden sejt megkapja a maga feladatát. Nemcsak az dől el, hogy melyik szervben lesz egy adott sejt, hanem az is, hogy azon a szerven belül pontosan hol lesz a helye.
A magzat fejlődése lényegében belülről – az agy felől – kifelé halad. A méhen belül először a magzati központi idegrendszer ölt alakot – később ebből alakul ki az agy és a gerincvelő -, majd e belső mag körül jön létre a test többi része.
Mikor kezd a magzati agy a kifejlett agyra hasonlítani?
Az embrió először kerekded és korong alakú, majd egyre hosszúkásabbá válik. Létrejön az ektodermának nevezett sejtréteg, amelyből később – más szövetek mellett – a központi idegrendszer alakul ki. Néhány nap alatt az ektoderma közepén egy hosszanti barázda képződik. Később e barázda szélei felhajlanak, egyesülnek, és így létrehozzák a velőcsövet. A záródás vonalának két oldalán lesz az agy és a test jobb, illetve bal oldala. Ha a folyamat zavart szenved, agyhiány (anenkefália) és nyitott hátgerinc (spina bifida) alakulhat ki.
Harminc nap múlva az embrió méretét és alakját tekintve ehhez a nyomtatott C betűhöz hasonlít. A C betű tetején három apró dudor található: az előagy, a középagy és az utóagy kezdeménye. A C betű többi része a gerincvelő kezdeménye.
A terhesség 5. hetének végére az embrióban jól látható az agy és a gerincvelő kibontakozó formája. Kél héttel később már mindkettő könnyen felismerhető. Az agy fejlődését károsan befolyásolhatja a várandós nő rossz egészségi állapota vagy helytelen táplálkozása.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Védekezés a kullancs ellen

A kullancsot minél előbb el kell távolítani a bőrből mielőtt még, elkezdene fertőzni. A kivételekor …

Leave a Reply