Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Holt-tenger és vidéke

Holt-tenger és vidéke

Alig hagyjuk el néhány km-re Jeruzsálemet, az addigi dús növényzet egyre gyérebb lesz, és elérkezünk a hegyes-völgyes, homokos Júdeai pusztába. Hamarosan megpillanthatjuk földünk egyik természeti csodáját, a Holt-tengert. Bolygónk legmélyebb pontja, a vízszíne kb. 430 méterre van a tengerszinttől. Ennek köszönhetően enyhe pára látszik a víz fölött, amely állítólag a káros napsugarakat is megszűri. A tenger mérete inkább egy nagy tóéhoz hasonló, hossza 75 km, átlagos szélessége 15 km, legmélyebb pontja viszont a 400 m-t is elérheti. Nyugati fele Izraelé, a keleti pedig Jordániához tartozik. A benne való fürdőzés sehol nem tapasztalható élményt nyújt. Ahogy haladunk a vízben először a kellemes langyosságát érezhetjük. A következő tapasztalat, hogy bőrünk olyan olajos tapintású lesz, mintha vastagon bekrémeztük volna. Persze a legnagyobb élmény, hogy valóban nem süllyedünk el, kényelmesen elfekhetünk, vagy ülve lebeghetünk. Fantasztikus élmény.
Ha a Holt-tengernél járunk, a fürdőzés mellett a szárazföldön lévő érdekességeket is tekintsük meg. Észak-nyugati részén található Qumrán, neve az itt talált tekercsekről vált ismertté. Ezek az iratok a bibliai könyvek eddig ismert legrégibb kéziratait tartalmazzák, az i.e. 250 és i.sz. 50 közötti időszakból. Valószínű, hogy az itt élő esszénusok rejthették a barlangokba, mikor a rómaiak i.sz 68-ban ostrom alá vették településüket. A homokos hegyek látványa is lenyűgöző, a szemlélőnek nehéz elképzelni, hogyan lehet megközelíteni a bennük lévő barlangok nyílását.
Dél felé folytatva utunkat Ein-Gedi oázisába érünk, ahol az édes víz dús növényeket táplál. Mindenképp látogassuk meg a Nemzeti Parkot, itt hatalmas kősziklákon húzódó ösvényeken haladhatunk, és közben felüdülhetünk a csodálatos vízesések alatt. Ha szerencsénk van hegyi kecskével, vagy mormotával is találkozhatunk. 1953-ban ezen a területen létrehoztak egy kibucot. A földet, hogy megművelhessék, édes vízzel sótalanítani kellett. Gyógyfürdőt, nyaralótelepet is létesítettek.
Tovább utazva dél felé megpillanthatjuk a Holt-tenger szintje fölött 400 m-re magasodó Maszadát. A tenger felöli oldalról a sziklafal csaknem teljesen függőleges, a tetején fennsík van. Régtől fogva erődként funkcionált, utoljára Heródes építtette ki i.sz. a harmincas években. Jelenleg a nyári palota három teraszon elhelyezkedő romjai láthatóak. Maszada híressé attól vált, hogy a i.sz.66-ban kitört zsidó háború utolsó ellenállási fészke volt a rómaiakkal szemben. Az ott élők éveken át hősiesen védték a várat, majd 73-ban tragikus módon elveszítették. A hegy környékén körbenézve mintha holdbéli tájat látnánk. A csodálatos látnivalók mellett ne feledkezzünk meg arról, hogy ezen a vidéken Jeruzsálemhez képest kb. 10C fokkal melegebb van, így gondoskodjunk védelmünkről.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Karcag

Karcag város Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. A Nagykunság központja, ezért sokan a „Nagykunság fővárosa”-ként emlegetik. A …

2 hozzászólás

  1. Az egyetlen tenger, ami úszni nem tudóknak is biztonságos…

  2. Így van, és azt tanácsolom akinek módja van rá próbálja ki ezt a felejthetetlen élményt nyújtó pancsolást.

Leave a Reply