Kezdőlap / Homeopátia / Homeopátia – Hasonlót a hasonlóval

Homeopátia – Hasonlót a hasonlóval

A homeopátia Európa számos országában – elsősorban Franciaországban – az orvoslás egyik elismert módszerének számít, míg Magyarországon egyelőre csak a gyógyítás alternatív formájaként ismerik.

A homeopátia születése Samuel Hahnemann doktor nevéhez fűződik, aki 1796-ban vetette papírra az új gyógymód alapjait. A homeopátiás kezelés alapvetően a hasonlóság elvére épül, azaz a gyógyulás egy olyan ásványi, növényi, vagy állati származék segítségével következik be, amely a beteg tüneteihez hasonlókat okoz egy egészséges szervezetnél. A másik fontos elv az adaptáció, amely azt jelenti, hogy a kúra minden esetben személyre szabott – az orvos az egyedi esetnek megfelelően alakítja ki a gyógyítási folyamat lépéseit, amelyet hosszú párbeszéd előz meg a homeopata orvos és betege között.

A hasonlóság elvére épülő gyógymódok már az Ókorban is léteztek – ezeket fedezte fel az újkor számára Hahnemann doktor. Később, a XIX. század derekán a homeopátia fokozatosan terjedt el Franciaországban, majd az Egyesült Államokban. Mivel a gyógyszerészek ez időben nem voltak hajlandóak a homeopátiás gyógyszereket előállítani, a homeopátiával foglalkozó kutatók és tudósok maguk gyártották a készítményeket. Hahnemann doktor halála azonban a homeopátia kisebb hanyatlását okozta Európában, és csak a XX. század elején – az első laboratóriumok megszületésével egy időben – terjedt el újra, minden addiginál szélesebb körben.

A homeopátiás gyógymód alkalmazása a világon elsősorban Franciaországban elterjedt, ahol az orvostudomány egyik alapvető módszereként tartják számon – a homeopatáknak tehát minden esetben rendelkezniük kell orvosi diplomával. Érdekesség, hogy a franciáknál olyannyira gyakori a homeopátás gyógyítás, hogy amire egy magyar orvos antibiotikumos kezelést ír fel, arra nagy valószínűség szerint Franciaországban homeopátiás kúrát javasolnak. Az egyébként is olcsónak számító homeopátiás készítmények árán ráadásul 35%-os egészségbiztosítási támogatás van Franciaországban.

Európa más országaiban, a franciaországihoz képest eltérő törvényi szabályozás vonatkozik a homeopátiás készítményekre. Például Spanyolországban, Németországban, Finnországban, Svédországban és Olaszországban az egészségbiztosítás nem támogatja a homeopátiás készítményeket, ellenére annak, hogy ezekben az országokban is gyakran képezik alapját az orvosi kezeléseknek. Eközben Magyarországon az orvosok és betegek még csak ismerkednek a homeopátiás terápiával – az európai példák alapján azonban hazánkban is esély van arra, hogy a homeopátia az orvostudomány egyik elismert ágává váljon a jövőben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Homeopátia véleményei.

A homeopátia a mai orvostudományi ágazat egyik legjobban feljövő ágazata. A jelentése leegyszerűsítve olyan gyógyszerekkel …

Leave a Reply