A hüvelyflóra állapota a terhesség során megváltozik. Az alapvetően savas kémhatást felváltja a lúgos, mely kedvez a fertőzések kialakulásának.
Az állapotos nő hüvelye jóval bővebb, ám aggodalomra okot nem adó folyást produkál. A jelenség – amennyiben ez a folyás színtelen és szagtalan – természetesnek és ártalmatlannak tekinthető. Azonban ha ez megváltozik, és inkább sárga, szürkés, mindemellett sűrű, „túrószerű” és kellemetlen szagú, akkor gombás fertőzésről van szó. Ezzel párhuzamosan a hüvelyben viszkető, égő érzés tapasztalható. Szerencsére attól nem kell tartanunk, hogy a baba károsodhat, de mindenképpen keressük fel a problémával kezelőorvosunkat. Fontos tudni, hogy az élőflórás tejtermékek fogyasztása hatással van az egészséges hüvelyflóra kiépülésére és fenntartására, ellenben a cukros ételek, italok inkább károsítják azt. Az illatosított egészségügyi betétek és tisztálkodó szerek használata sem előnyös a sérülékeny hüvely számára, mivel az illatanyag mesterséges. Továbbá a legszerencsésebb a pamut fehérneműk használata.
Amennyiben inkább egyfajta átlátszatlan, érdekes szagú folyásról és hüvelyviszketésről van szó, a fertőzés okozója nem gomba, hanem baktérium. Ebben az esetben sürgetőbb és fontosabb orvoshoz fordulni, mert a baktériumok – bejutva a magzatvízbe – akár burokrepedést, így koraszülést eredményezhetnek.
Külön téma a terhesség során jelentkező barnás, illetve élénkvörös folyás. Ezekre a jelekre feltétlenül oda kell figyelnünk, és mindenféleképpen jelezni szükséges a kezelőorvosnak, különösen, ha alhasi fájdalommal jár, habár azt is tudni kell, hogy a terhesség első szakaszában a hormonok változása, a baba beágyazódása is okozhat barnás, pirosas folyást, mely legtöbbször ártalmatlan.
Címkékfertőzés hormonváltozás hüvely terhsség
Ezt mindenképpen olvasd el!
Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt
Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …