Kezdőlap / Terhesség / Hüvelyi folyás a terhesség alatt

Hüvelyi folyás a terhesség alatt

A hüvelyflóra állapota a terhesség során megváltozik. Az alapvetően savas kémhatást felváltja a lúgos, mely kedvez a fertőzések kialakulásának.
Az állapotos nő hüvelye jóval bővebb, ám aggodalomra okot nem adó folyást produkál. A jelenség – amennyiben ez a folyás színtelen és szagtalan – természetesnek és ártalmatlannak tekinthető. Azonban ha ez megváltozik, és inkább sárga, szürkés, mindemellett sűrű, „túrószerű” és kellemetlen szagú, akkor gombás fertőzésről van szó. Ezzel párhuzamosan a hüvelyben viszkető, égő érzés tapasztalható. Szerencsére attól nem kell tartanunk, hogy a baba károsodhat, de mindenképpen keressük fel a problémával kezelőorvosunkat. Fontos tudni, hogy az élőflórás tejtermékek fogyasztása hatással van az egészséges hüvelyflóra kiépülésére és fenntartására, ellenben a cukros ételek, italok inkább károsítják azt. Az illatosított egészségügyi betétek és tisztálkodó szerek használata sem előnyös a sérülékeny hüvely számára, mivel az illatanyag mesterséges. Továbbá a legszerencsésebb a pamut fehérneműk használata.
Amennyiben inkább egyfajta átlátszatlan, érdekes szagú folyásról és hüvelyviszketésről van szó, a fertőzés okozója nem gomba, hanem baktérium. Ebben az esetben sürgetőbb és fontosabb orvoshoz fordulni, mert a baktériumok – bejutva a magzatvízbe – akár burokrepedést, így koraszülést eredményezhetnek.
Külön téma a terhesség során jelentkező barnás, illetve élénkvörös folyás. Ezekre a jelekre feltétlenül oda kell figyelnünk, és mindenféleképpen jelezni szükséges a kezelőorvosnak, különösen, ha alhasi fájdalommal jár, habár azt is tudni kell, hogy a terhesség első szakaszában a hormonok változása, a baba beágyazódása is okozhat barnás, pirosas folyást, mely legtöbbször ártalmatlan.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismama étrendje

Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok …

Leave a Reply