Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Izületi gyulladás

Izületi gyulladás

Egy vagy több ízületben gyulladás keletkezik, melyet rendszerint duzzanat, fájdalom, mozgáskorlátozottság, nyomásérzékenység kísér. Okozhatja ízületi sérülés vagy fertőzés. Elvétve reumás láz is kiválthatja. Ha a szervezet védekező mechanizmusának működése zavart, úgynevezett autoimmun betegség lép fel, ellenanyagok támadják meg a test szöveteit, gyulladást és testhőmérséklet-ingadozást idézve elő. E súlyos, gyakran maradandó károsodást okozó kórt szaknyelven juvenilis rheumetoid arthritisnek nevezik, melynek igen változatosak a tünetei. Egyik formája a Still-féle kór, mely általában két- és ötéves kor között kezdődik, s gyakrabban támadja meg a lányokat.
Ha gyermekének fertőző betegsége, például influenzája vagy kanyarója van, fájdalmat érezhet az ízületeiben. A fertőzés elmúltával azonban ez magától megszűnik.

Mi a teendő?
Ellenőrizzük, van-e a gyereknek láza. Ha magas láz és az ízületekben fájdalom jelentkezik, sürgősen intézkedjünk. Lehetséges, hogy fertőzéses ízületi gyulladásról van szó. Ha a hő¬mérséklet normális és 38,5 °C között ingadozik, és a gyermek rosszul érzi magát, azonnal orvoshoz kell fordulni. A Still-féle kór gyanúja áll fenn.

Súlyosnak tekinthető-e?
Az ízületi gyulladás komoly rendellenesség, amely az ízület maradandó károsodásához vezethet.

Tünetek
• Fájdalom és duzzanat egy vagy több ízületben.
• Mozgáskorlátozottság, pl. csípő¬és térdízületek megbetegedése esetén sántítás.
• Más testrészekre is kisugárzó fájdalom, sajgás.
• 40 °C, esetleg még magasabb láz vagy nagy hőingadozás.
• Étvágytalanság.

Győződjünk meg arról, duzzadtak, érzékenyek-e. Ha a gyermeknek megsérült egy ízülete és fájdalomról panaszkodik, vegyük szemügyre, érzékeny, duzzadt-e. Ha a fájdalom nem magában az ízületben, hanem az ízületek körül jelentkezik, akkor ez ún. növekedési fájdalom is lehet. Ellenőrizzük a lábikra- és a combizmok nyomásérzékenységét.
Orvosi vizsgálat előtt lehetőleg ne adjunk fájdalomcsillapítót a gyermeknek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás