Jaj, a derekam…

Nagyon sok ember megtapasztalja előbb-utóbb, milyen kellemetlen, ha fáj a dereka. Statisztikai adatok szerint szinte mindenkinek megfájdul legalább egyszer életében, és 10-15 százalékuk tartós vagy ismétlődő derékfájástól szenved. A gyakoriságot tekintve is élen jár a betegségek között.
A derékfájás és az ülőidegzsába (isiász) többnyire a gerinccsigolyák ficamára vezethető vissza, melynek következményeként a gerincből való kilépés helyén az ideggyökök állandó ingerlésnek vannak kitéve. Ez okozza a kisebb-nagyobb, néha elviselhetetlen fájdalmat, gyakran mozgáskorlátozottsággal is jár.
A derékfájdalom egyértelműen összefüggésbe hozható a porckorongok irritációjával. A porckorongok ütközőbakhoz hasonlóan viselkednek, normál esetben felfogják és tompítják azokat az erőhatásokat, amelyek egyébként közvetlenül a csigolyákat érnék. Előfordul, hogy a porckorongokat övező rostos gyűrű nem képes elviselni a hirtelen fellépő feszültséget, és elszakad vagy kocsonyás tartalmának egy része kitüremkedik a korongok közül. A porckorongok sérülését általában valamilyen hirtelen és erőteljes mozgás, pl. elesés, nehéz súly emelése, gyors elfordulás, baleset okozhatja.
A derékbántalmak jelentkezésében ízületi gyulladás is szerepet játszhat, mert a gyulladás rontja a gerinc normális működését, és zavarja a helyi idegeket. A csökkent izomtónus ugyancsak vezethet fájdalmakhoz, ezt megelőzendő vagy kezelendő elengedhetetlen a nagy farizom és az egyenes hasizom erősítése speciális tornával.
A gyerekkori kezeletlen gerincferdülés felnőttkorra igencsak megbosszulja magát, fájdalmas ízületi kopást okoz. Nagyon fontos a korai diagnosztizálás, majd a nyújtó és erősítő gyakorlatok rendszeres végzése.
Éltesebb korban gyakori az ágyéki gerincízületek elmozdulása. Az időskori porckorong degeneráció nagyon sok ember életét nehezíti meg. Merev és feszes lesz ez a terület, az ott futó ideg nyomás alá kerülhet vagy becsípődhet. A fájdalom nem késlekedik, nem ritkán napokig megmozdulni sem képes, akivel ez előfordul. A fájdalmak sajnos nemcsak a derékban jelentkeznek, hanem a csípőbe és a lábba is lesugároznak. Nem kerülhető el a gerincműtét, ha bénulás veszélye fenyeget.
A felsorolt elváltozások természetüktől és súlyosságuktól függően az esetek egy részében konzervatív kezelési módszerekkel, gyógytornával, csontkovács beavatkozásával helyrehozhatók, de igen gyakran van szükség drasztikusabb orvosi beavatkozásra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elkerülhető a fájdalom megjelenése, a stressz elkerülésével?

A nem gyógyuló szöveteket nevezzük fekélyeknek. Ez a test sok területén külsőleg és belsőleg is …

Hozzászólás