Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / A parlagfű allergiáról részletesen!

A parlagfű allergiáról részletesen!

A parlagfű kétszikű növény,20–140 cm magas, terebélyes, egyéves gyom.
Egyenes, négy élű szárral rendelkezik, amelynek oldalhajtásai igencsak sűrűek.
Talajhoz közeli néhány cm-es részen 2-3 elágazása is kialakulhat.
Magassága változatos, a kifejlett növény akár a 150 cm magasságot is elérheti. Levelei kétoldalt sűrűn szőrözöttek. A szőrök a levél fonákján hosszabbak. A levél színe sötétzöld, fonákja pedig szürkészöld. A porzós fészkek melyek sárga színűek, a legfelső hajtások végén, rövid kocsányon ülnek. A fészkek 10-15 virágot tartalmaznak. Ez a virágpor okoz súlyos allergiát. Termése szürkés árnyalatú, 2–4 mm hosszú és szív alakú. Egy fogazott burok takarja a termő részt, amely az érés után a terméssel együtt lehullik. A virágok arányát tekintve a növényzet sűrűségével változik. Ritka állományban inkább a termős, sűrű állományban a porzós virágok dominálnak. Igénytelen a parlagfű bárhol bármilyen környezetben jól érzi magát és gyorsan szaporodik. Ezért is fontos az irtása.
Azonban a homokos talajokat kedveli jobban de más területen is szívesen megél. Az enyhén savanyú, homokos vályogot kedveli, de más területen is megél. Leggyakrabban utak és vasúti sínek mentén, parlagon hagyott területeken, nem megfelelően gy, és bolygatott földeken fordul elő. A meleg éghajlatot, a fényt, és a nyári csapadékot kedveli. A sűrű növényzetet, fákat nem kedveli. A tengerszinttől a 400 méteres magasságig fordul elő. Leggyakrabban utak és vasúti sínek mentén, parlagon hagyott területeken, nem megfelelően gyom irtott, és bolygatott földeken fordul elő. A meleg éghajlatot, a fényt, és a nyári csapadékot kedveli. Sűrű növény a fákat nem kedveli. A növény magról kel és egynyári növény. Ősszel magjai beérése után elpusztul, ami jó hír az allergiások számára.
Magyarország területén az 1920-as években Somogy déli részén tűnt fel először.
Magyarországon a létező 350 gyomnövény között a legelterjedtebb gyomnövénnyé vált. Utak, lakótelepek, nagyberuházások építésekor a talajrendezési munkák során a termőtalaj eltűnik, a felszínre kerülő nyers talajon évekig a parlagfű egyeduralkodó. Uralkodása idején hatalmas mennyiségű magot termel. Ez a milliós magmennyiség a következő 30-40 évre megteremti a faj fenntartásának a lehetőségét. A parlagfű pollenre allergiás személyek száma évről évre nő, a kilencvenes évek végére azonban már megközelítette a 30%-ot is. A parlagfüvet gyakorta összekeverik a fekete vagy fehér ürömmel. A parlagfű a jól beállt gyepeken nem telepszik meg.
Vegyük fel a küzdelmet eme gyomnövény ellen. Az allergia kellemetlen tünetekkel jár, sajnos és senki számára nem kellemes. Hisz gyógyszert kell a kezelésére szednünk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

Leave a Reply