A szélenergia

A szélenergia egy megújuló energiafajta. Rohamosan terjed az egész világon (főleg Európában), mivel környezetvédelmi előnyei és az alacsony költsége miatt egyre népszerűbb. Viszont 2006-os adatok szerint a szélerőművek által termelt energia az egész Földön használt energiájának csak az 1%-át teszi ki.
A szélenergia kitermelését ma már szélturbinákkal végzik, mely lapátjait megforgatja a szél. Az erőmű e forgási energiát alakítja át elektromos energiává. A szél energiáját már régebben is kihasználták, de akkor még csak fizikai munkát tudtak vele végeztetni, többek közt a szélmalmokban gabonaőrlésre.
A mai napokban a szélerőművek már ipari méretűek és hatalmas csoportokban találhatók meg szélfarmokon, de használnak kisebb méretű erőműveket is. Ezeknek olyan helyen veszik nagy hasznát, mely annyira elzárt helyen van, hogy a távvezeték kiépítése sokkal költségesebb lenne, mintha egy ilyet építenek.
A szélből nyert áram ára 25Ft/kWh, viszont a más módon előállítotté átlagosan 14,16Ft/kWh körül van, ezért – bár az utóbbi időkben gazdaságosabb lett a használata – , még így sem éri meg jobban, mint a többi energiaforrást használni.
A szélenergia nagy része nagy magasságokban található. Itt a szél sebessége már meghaladja a 160km/h sebességet is. A szelek mozgását befolyásolják az évszakok, napszakok, a Coriolis-erő és még sok más tényező.
A Föld legnagyobb szélenergia kapacitását Németországban találhatjuk. Őket Spanyolország és az Egyesült Államok követi, majd India és Dánia szerepelnek még a rangsorban. Magyarország a 32. helyen áll, 61 MW termeléssel a 2006-os adatok szerint. Ezzel szemben a világ összes szélenergia termelése ugyanebben az évben 74223 MW.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Földenergia nekünk

A megújuló energiaforrások közül az egyik a geotermikus energia, amely a Föld belső hőjéből származó …

Hozzászólás