Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Janus Egyetemi Színház

Janus Egyetemi Színház

A színház 1996-ban alakult. Pécsen már régebben is hagyományai voltak az egyetemi színjátszásnak, de addig inkább csak megtűrt társaságként léphettek fel a város művelődési intézményeiben, léte számtalanszor veszélybe került. Az egyetem támogatásán kívül az Alternatív Színházi Műhely pályázati tevékenység is segíti a produkciók létrejöttét. Az első évadot a színház a Pécsi Harmadik Színházban valósította meg, itt alakult meg az a programsorozat, mely a mai napig alapjaiban határozza meg a JESZ tevékenységét. A Janus Egyetemi színház saját bemutatói tartoznak ide, találkozhatunk professzionális- és kísérleti előadásokkal, hivatásos- és alternatív színészekkel is. Idetartoznak még a tréningek, képzések, táborok, az ezekhez kapcsolódó színházi előadások, amelyek a hazai alternatív- és kísérleti színházak legjobb előadásai. 1997. őszén az egyetem vezetése helyet biztosított, hogy az épületben helyet kapjon a színház. Magát a színház termet a színházvezetők, színészek és egyetemisták sok munkával alakították ki. Ez alatt az intenzív munka során alakult ki az egységes színi társulat, ennek idősebb alternatív- és hivatásos színészek is tagjai.
Több rendezővel is dolgoznak, így például Mikuli János Tóth András, Szabó Attila, Szilágyi Eszter Anna, Szabó Máté, Katona Imre. Ez is közrejátszhat abban a tényben, hogy a társulat több színházi nyelven is képesek megszólalni, munkájuk folyamatos. Részesei a fesztiváloknak, külföldi találkozókon mutatják be az alternatív színjátszást. ’99 óta szervezi az Országos Egyetemi és Főiskolai Színjátszó Fesztivált, generációk váltották egymást, de a színház munkája folyamatosan magas szintű maradt. 2005-től kezdődően a JESZ belépett a Szabadtéri Játékok nevezetű programsorozatba is, ezzel a város is megismerte őket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás