Kezdőlap / Egészség és fitness / A-vitamin a tökéletes látásért

A-vitamin a tökéletes látásért

Az elsőként felfedezett vitamin a látásban betöltött szerepe miatt a szem vitaminjaként ismert. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, és mint ilyen a májban raktározódhat. Az ókori Egyiptomban a gyenge látásra gyógymódként nyers májat kellett enni. E tápanyag nélkülözhetetlen a szürkületben való látáshoz, hiánya farkasvakságot okozhat. A fejlődő országokban, ahol az A-vitamin hiánya nagyon súlyos méreteket ölt, 300 000 nemzetközi egységnyi óriásadagokat adnak a gyermekeknek éves vagy féléves időközönként. Szomorú, hogy mindezek ellenére évente hozzávetőleg negyedmillió gyerek vakul meg a világon A-vitamin hiánya miatt.
Mi a hatása?
– Vigyáz a bőr és a nyálkahártya egészségére – segít megóvni a fertőzéstől az orrot, a torkot, a tüdőt, a kiválasztó szerveket stb.
– Nélkülözhetetlen a látóbíbornak, a szem éjszakai látás során használt festékanyagának termeléséhez.
– Szükséges a méhben a magzat megfelelő fejlődéséhez. – Hatással van az egészséges csontképződésre.
A hiányjelei
Súlyos A-vitaminhiány a szem számos elváltozásához, végül vaksághoz vezet. Enyhe A-vitaminhiány légzőszervi megbetegedésekre való hajlamot és bőrpanaszokat okoz. Bárki fogyaszthat A-vitamint, aki tart az A-vitamin hiánynak veszélyétől, beleértve a következőket:
– Vegetáriánusok
– Cukorbetegek (akiknek szervezete nem képes a béta-karotint hatékonyan A-vitaminná átalakítani).
– Akik zsírfelszívódási zavar tüneteit tapasztalják.
– Akiknek másféle emésztési problémái vannak, például a hasi betegségekben szenvedő vagy gyomorműtéten átesett betegek.
– Akiknek lázzal járó tüneteik vagy vesepanaszaik vannak, ezek során ugyanis nagyon nagy mennyiségű A-vitamin vész el a szervezetből.
Sikeresen használják az A-vitamint bizonyos bőrpanaszok, például akné vagy pikkelysömör esetében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás