Kezdőlap / Egészség és fitness / Mindennapi gondjaink: zsírkérdés

Mindennapi gondjaink: zsírkérdés

Zsírok szerepe az étrendben
Napi energiafelvételünk negyven-hatvan százalékát étrendünk zsírokkal fedezi. A felmérésekből kiviláglik, hogy a kelleténél sokkal több koleszterint és telített zsírt fogyasztunk, melynek nagy része felesleges, hiszen szervezetünk más forrásokból képes koleszterint előállítani, és meg is teszi.
Másrészt a szerkezeti zsírok létrehozásához szükségei esszenciális zsírokat a test nem képes megtermelni, ezért azok jelenléte a napi étrendben feltétlenül fontos. Sajnálatos módon pontosan ezek az esszenciális zsírok azok, amelyek vagy teljes hiányoznak, vagy elégtelen mennyiségben szerepelnek ételeinkben. A modern étkezési szokások, az élelmiszeripar, és az intenzív állattenyésztés gyakorlata szavatolja, hogy étrendünkből veszélyes mértékben hiányozzanak ezek a nélkülözhetetlen zsírok.
E többszörösen telítetlen zsírok hiányának következménye számos anyagcserebetegség, fejlődési rendellenesség, száraz bőr és a fokozott vízvesztés. Mivel ezeknek a tápanyagoknak testünk növekedése és működése érdekében szerepelnie kell az étrendben, ezért esszenciális (azaz nélkülözhetetlen, alapvető) zsírsavaknak (EFA) nevezzük őket.
Esszenciális zsírsavak
Az esszenciális zsírsavaknak két családja van (nevezetesen az omega-3 és az omega-6), mindkettő alapanyagai megtalálhatók a növényi olajokban. Azonban az öregedés, az étrend és a hormonális feltételek erősen korlátozzák ezek további átalakítását olyan hasznosabb savszármazékokká, mint a gamma-linolénsav (GLA) és az ekozapentánsav (EPA). Ezért annyira jótékony hatásúak a halolajok és a ligetszépeolaj, melyek közvetlen EPA és GLA források. A telített zsírokban, koleszterinben és transzzsírsavakban bővelkedő étrend azonban csökkenti a szervezet többszörösen telítetlen zsírsavakat termelő képességét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás