Kezdőlap / Egészség és fitness / Folyékony, porított vagy aszalt fokhagymát?

Folyékony, porított vagy aszalt fokhagymát?

A klinikai vizsgálatok során használt fokhagyma persze nem azonos azzal a fokhagymával, amit konyhai használatra vesz az ember, bár hatóanyaguk ugyanaz. A piacon vásárolt fokhagyma szagtalan, átható illata csak akkor szabadul fel, ha kettévágjuk vagy szétmorzsoljuk. A fokhagyma minden sejtjében, más elemek mellett, megtalálható egy aminosav, az alliin, és egy enzim, az alináz. Ha egy gerezdet kettévágunk, az aminosav és enzim egyesül, és új anyagot hoz létre, a csípős illatú allicint. Az allicin nagyon illékony, és 4°C fölötti hőmérsékleten sokféle kéntartalmú vegyületté oxidálódik. A kéntartalmú tápanyagoknak ez az egyedi választéka adja a fokhagyma gyógyhatását.
A hagyományos kínai gyógyításban a legváltozatosabb betegségek ellen felhasznált fokhagyma-gerezdeket két-három évig ecetben pácolták. Manapság a felszeletelt fokhagymát melegítés nélkül aszalják oly módon, hogy mintegy húsz hónapig rozsdamentes acélból készült tartályban hagyják állni. Ezalatt a „hidegen aszalási” időszak alatt az alliin átalakul allicinné, majd egész sereg új hatóanyaggá. Ezért a hidegen aszalt fokhagymának több jótékony hatást tulajdonítanak, mint az egyéb fokhagyma-készítményeknek. A hideg aszalás végterméke teljesen szagtalan – ez, a remetéket leszámítva, mindenki szemében újabb jó pont! A hidegen aszalt fokhagyma folyékony formában, és szárítva, tabletta formában is kapható.
A keringési rendszer egészsége magas vérnyomás, magas koleszterinszintek és fokozott véralvadékonyság esetén van veszélyben. A fokhagyma jótékonyan befolyásolja mindhárom fenti tényezőt, következésképp csökkenti az infarktus kockázatát, feltéve hogy ésszerű, egészséges életmóddal párosul.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás